Keturi padavėjo-barmeno specialybės mokiniai iš Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, Jonavos PM ir Alytaus PRC išvykome pagal Kauno MPPMC koordinuojamą ERASMUS+ programos projektą „Praktinis mokymas Europoje“ Nr. 2014-1-LT01-KA102-000159 į Prancūziją, Strasbūro mieste įsikūrusią CEFPPA Adrien Zeller profesinę mokyklą.

Viskas nuo pat kelionės pradžios mums buvo nauja, kai kuriems pirmą kartą teko skristi lėktuvu. Patyrėme daug įspūdžių – naujas miestas, staiga pasikeitusi aplinka, kitokia kultūra, labai malonūs žmonės. Praktinę mokymo dalį visi keturi atlikome skirtinguose Strasbūro restoranuose: Mantas praktikavosi restorane „LeDix“, kuris garsėja naudojamų produktų kokybe ir paruošimu. Meniu parenkamas sezoniškai, aptarnavimo lygis – aukščiausios klasės, aplinka moderni. Giedrius praktiką atliko viešbučio „SOFITEL“ restorane.

Viešbutis Prancūzijoje vertinamas 5 žvaigždutėmis, o restorano aplinka apibūdinama kaip elegancijos ir natūralumo kontrastus apjungianti. Šiuolaikinės prancūzų virtuvės ir vynų pasirinkimu kviečiama mėgautis restorano viduje arba terasoje. Gabrielės praktikos vieta – restoranas „Au Crocodile“ taip pavadintas dėl krokodilo iškamšos kabančios restorano fojė. 1989 metais restoranas apdovanotas trimis Michelin žvaigždutėmis, bet 2002 metais, vieną jų prarado. „Au Crocodile“ – populiari Europos parlamento narių susitikimų vieta. Neringa praktikavosi restorane Le Bistrot des copains, elegantiška ir nuosaiki restorano aplinka primena 50-tųjų atviruką. Restorane siūloma mėsos, žuvies, daržovių patiekalų gausa.

Stažuotės metu dalyvavome CEFPPA mokyklos atvirų durų dienose, kur pristatėme savo šalį, profesiją bei lietuviškus gaminius, svečius vaišinome savo ruoštais kokteiliais. Visą dieną mokyklos virtuvėse/laboratorijose darbavosi komandos iš CEFPPA mokyklos, partneriai iš Vokietijos ir Italijos bei mokiniai iš Lietuvos. Taip pat dalyvavome mokyklos gastronomijos dienoje ir stebėjome garsiausių Strasbūro virėjų darbą.

Kasdien aptarnaudavome klientus, blizginome įrankius ir indus, ruošėme gėrimus, serviruodavome stalus. Patobulinome ne tik profesinius įgūdžius, bet ir anglų kalbos žinias, turėjome papildomas prancūzų kalbos pamokas. Laisvalaikiu susipažinome su Prancūzijos, Elzaso regiono kultūra: aplankėme Strasbūro senamiestį, Mažąją Veneciją, Europos parlamentą, lankėmės netoli Strasbūro esančiame IX a. miestelyje – Colmar.

Mantas Galminas PB-13 gr. ir Giedrius Rusevičius PB-14N gr.