Kauno maisto pramonės ir prekybos centro profesijos mokytojos Rimantė Pikšrienė ir Sonata Tutlienė  pagal Erasmus+ programos projektą „Praktika Europoje“, Nr. 2016-1-LT01-KA116-02299 , 2017 m. vasario 15 – 27 dienomis vyko į  mobilumo projektą  Italijoje, profesinio mokymo centrą “IPSSEOA  S.Savioli” Ričionėje.

Išvykos metu susipažinome su priimančios institucijos istorija, mokymo programomis, specialybėmis. “IPSSEOA S.Savioli” profesinio mokymo centre mokosi apie 1000 mokinių. Mokomasi 5 metai, pirmi dveji metai – tai bendrieji dalykai (italų kalba, matematika, ekonomika, geografija, istorija, biologija užsienio kalba) ir po truputis visų specialybių susipažinimui, o trečiais metais jau renkamasi specializaciją (virėjas, kepėjas, padavėjas, barista, viešbučio darbuotojas). Vertinimo sistema – dešimtbalė. I ir II kurse mokinai turi po 2 dienas praktinio mokymo, kitos likusios dienos – teorijos pamokų. Kiekvienais metai praktinių pamokų prisideda vis daugiau. Praktiniam mokymui mokymo centras turi penkias mokomąsias laboratorijas virėjams ir kepėjams, mokomąjį barą bei lankytojų sales – baristoms ir padavėjams. Mokykloje dirba apie 100 mokytojų. Virėjų specialybės moko stiprūs virtuvės šefai, tokie kaip L.Sica, E. Caramia, K. Costigliola ir kiti. Mokykloje vyksta ir vakarinės pamokos. Vakarinėse pamokose mokosi tie, kurie dirba ir po darbo nori įgyti specialybę.

Turėjome galimybę atsilankyti Riminio parodų centre, kur vyko Įtalijos virėjų konkursas, šou programa “Cooking and music“, kurioje dalyvavo ir S. Savioli mokyklos mokytoja su mokiniais. Parodų centre taip vyko renginys „Alaus Fiesta“, skirta supažindinti su alaus gaminimo technologija, nes alus Italijoje vis labiau populiarėja.

Laisvalaikį leidome turiningai – aplankėme Riminį, Boloniją, jų senamiesčius bei San Mariną. Lankėmės vyno darykloje “TENUTA BIODINAMIKA MARA“, sūrių ekologiniame ūkyje Azieda Agricola Biologica “IL BUON PASTORE“, vila “Tramonti“. Susipažinime su 4 žvaigždučių viešbučio “Corallo“ restorano veikla, teikiamomis paslaugomis.

Stažuotės metu gavome galimybę susipažinti su Italijos kulinariniu paveldu, tradicijomis, kultūra, puikiais žmonėmis. Italus supažindinome su lietuviškais cepelinais. Jiems teko „rungtis“ su makaronais tagliatelle organizuotose varžytuvėse. Italijoje „Cepelinai“ buvo įvertinti teigiamai.

Nuostabias akimirkas patyrė profesijos mokytojos S.Tutlienė ir R.Pikšrienė

 

Tiltai tarp Lietuvos ir Italijos