Ispanijoje Andalūzijos regiono mieste Sevilijoje š. m. rugsėjo mėn. 21-25 d. vyko technologiniai kursai profesijos mokytojams Pietų Europos šalių virtuvės populiarių (šaltų/karštų) patiekalų naujos gamybos technologijos. Šiuose kursuose dalyvavo ir KMPPMC mokytojos D. Ažukaitė, M. Putrimienė ir sektorinio centro vadovė S. Andriuškevičienė.

    Andalūzija, turinti gilias gastronomines tradicijas, tikrai puiki erdvė tokiems mokymams.  Čia nuo seno maišėsi įvairios tautos (iberų, romėnų, vandalų, maurų, žydų, kolonizuotų indėnų), kurių tradicijos ir šiandien atsispindi visoje Ispanijos kultūroje, tame tarpe ir gastronominėje. Per ilgus amžius formavosi pasauliui gerai žinoma ispanų virtuvė:  Gazpacho – šalta pomidorų sriuba, Paella – ryžių, jūros gėrybių ir mėsos patiekalas, Carillada de cerdo – kiaulės žando troškinys, Solomillo al whiskey – kiauliena su viskio padažu, Ajoblanco – šalta migdolų sriuba. Šiuos ir kitus patiekalus teko gaminti ir mums bei su pasigardžiavimu skanauti. Nepaisant naujos šiuolaikinės virtuvinės įrangos, patiekalai buvo gaminami kaip ir senovėje kruopščiai bei ilgai. Andalūzijos saulėje užauginti vaisiai, daržovės, prieskoniai jiems suteikė nepaprastai išraiškingą skonį.

    Turėjome šiek tiek ir laisvalaikio, kurio metu lankėme Sevilijos žymias vietas. Žavėjomės architektūros paminklais: didinga dar maurų laikais statyta Sevilijos katedra, alsuojančiais prabanga Alkazaro rūmais, įspūdinga Ispanijos aikšte ir kt. Žinoma, kad nepamiršome Sevilijoje susiformavusio ugningojo flamenko ir buvome užburtos gitaros garsų, jaudinančios raudos bei grakščių šokėjos judesių.

    Technologinių kursu metu gavome žinių apie Pietų Europos šalių virtuvę, susipažinome su Ispanijos virtuvės įvairių populiarių patiekalų gamybos technologiniais ypatumais, virtuvės specialistų rengimo mokymo metodikomis, patobulinome užsienio kalbų žinias ir tiesiog praplėtėme savo akiratį.