Stažuotė Danijoje „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ pagal Erasmus+ programos projektą „Verslumo ugdymas praktinio mokymo metu“ Nr. 2014-1-LT01-KAI02-000344

Šių metų gruodžio 8 – 13 dienomis Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro ekonomikos ir verslo pagrindų mokytoja metodininkė Jolita Rickevičienė ir Šiaulių profesinio rengimo centro marketingo vyresnysis profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus stažavosi Danijoje „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ moderniame švietimo ir profesinio mokymo centre. Jame vykdomas profesinis bei tęstinis mokymas, ruošiami specialistai maisto pramonės sferai: virėjai, kepėjai, konditeriai, padavėjai, mėsos pramonės darbuotojai, mitybos bei švaros ir saugos specialistai. Ši mokymo įstaiga veikia nuo 1964 metų. Kasmet šioje mokymo institucijoje mokosi apie 12 000 mokinių iš jų 500 iš užsienio, šiuo metu dirba 214 mokytojų.

Mokytojai buvo apgyvendinti mokymo įstaigai priklausančiame viešbutyje „Octavia“, kuris įsikūręs tame pačiame pastate. Pirmos dienos metu vyko susitikimas su projektų vadove Tina Christoffersen ir tarptautiniu konsultantu Adres Bowall-Jensen, kurio metu buvo aptarta savaitės programa. Mokytojai susipažino su Danijos švietimo ir priimančios institucijos profesinio mokymo sistema. „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ mokymas vykdomas pagal parengtas ir švietimo ministerijos patvirtintas programas, kuriose net 80 % sudaro praktinis mokymas. Mokiniai yra mokomi ne tik tam tikrai specialybei keliamų reikalavimų bet ir ugdomas jų verslumas. Pvz.: Mėsininko specialybės mokiniai mokosi parduoti savo paruoštą produkciją mokomojoje parduotuvėje „Aben“, jie skaičiuoja savikainą ir kainą, bendrauja su klientais. Be to, mokiniai mokomi kaip patiekti pagamintus mėsos patiekalus, bei kokius vynus parinkti prie mėsos patiekalų. Konditerio specialybės mokiniai taip pat mokomi ne tik kepti, bet ir parduoti savo gaminius mokyklos valgykloje bei tam tikrose mokyklos vietose.

Kitą dieną vyko mokytojų, priimančios institucijos projektų vadovų susitikimas su Lietuvos ambasadoriumi Danijoje Vytautu Pinkumi, bei jo žmona. Susitikimo metu buvo diskutuojama apie mokymo (si) skirtumus Danijoje ir Lietuvoje, verslo kūrimo galimybes, bedradarbiavimo tęstinumą ateityje. Vyko ekskursija po „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ mokymo institucijos praktinio ir teorinio mokymo bazę – mėsos perdirbimo ir konditerijos gamybos laboratorijas, kuriose vyko lietuvių, estų ir latvių mokinių praktinio mokymo pamokos. Mokiniai turėjo galimybę naudotis modernia praktinio mokymo įranga, savarankiškai atlikti jiems pavestas užduotis, prireikus konsultuotis su praktikos mokytojais. Teorinėse pamokose mokytojai dažniausiai naudoja mokymo metodus: diskusiją, analizę, savarankišką mokymąsi, aptarimą, minčių lietų, pristatymą. Po ekskursijos mokymo įstaigoje esančioje kavinėje lietuvių, latvių ir estų mokiniai paruošė nacionalinius pietus, patiekė ir aptarnavo mokytojus, ambasadorių ir kitus svečius.
Mokytojai Jolita ir Mindaugas turėjo galimybę aplankyti „Aben“ parduotuvę ir susipažinti su jos veikimo procesu. Mokytoja Anette Ostergaard supažindino su mėsos ir jos gaminių kainos skaičiavimo metodika, prekybiniais įrengimais, parduotuvėje esančiu asortimentu. Parduotuvėje prekiavo mėsininko specialybės besimokantys mokiniai, kurie dirbo savarankiškai, be mokytojo pagalbos. Pagrindiniai parduotuvės klientai – aplink mokymo įstaigą esančių įmonių darbuotojai, senyvo amžiaus asmenys. Parduodamų gaminių kainos mažesnės, negu prekybos centruose.

Besistažuojantys mokytojai ir „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ mokymo institucijos valgyklos vedėja Lise Hansen dalyvavo diskusijoje apie verslumo skatinimą virėjų, konditerių praktinio mokymo metu. Mokiniai dirba valgyklos virtuvėje, kurioje pagal meniu ruošiama pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Dalis produkcijos parduodama mokiniams, kita – konferencijų dalyviams, bei žmonėms, kurie ateina iš kitų miesto institucijų. Mokiniai mokosi apskaičiuoti patiekalų vertę ir juos parduoti. Naudojama prekybinė įranga – kompiuterinis kasos aparatas.

Paskutinę dieną mokytojai Jolita ir Mindaugas susipažino su priimančios institucijos išteklių vadybininku Benny Petersen, kuris papasakojo kokios yra kiekvieno mokinio, kuris norėtų mokytis galimybės ir mokinių finansavimo sistema. Vienam mokiniui per metus skirtas finansavimas sudaro 96790 Danijos kronų. Benny Petersen atskleidė kokiomis priemonėmis bandoma sudominti mokinius, kad jie pasirinktų mokymo institucijos specialybes: kasmetinis dalyvavimas regiono profesijų mugėse, vienintelės Danijoje vykdomos „½ Kiaulės“ programa, kai mokiniai supažindinami su specialybėmis savo mokyklose. Pvz.: mokiniai gali pabandyti išpjaustyti kiaulės mėsą po to pasigaminti ir suvalgyti tai kas buvo pasigaminta. „Uddannelsescentret i Roskilde Slagteriskolen“ mokymo institucija naudoją intensyvią facebook reklamą, dalyvauja regiono meistriškumo konkursuose ir įvairių gaminių degustacijose, kur mokiniai ir dėstytojai yra laimėję aukštus laimėjimus ir apdovanojimus.

Nors oras nelepino kultūrinės programos metu mokytojai susipažino su Roskildės, Kopenhagos, Hillerodo, Fredensborgo, Helsingoro miestų architektūra, lankytinomis vietomis. Abiems mokytojams tai paliko neišdildomų įspūdžių.