2018 m. gegužės 25 d. suaugusiųjų profesinio mokymo skyriaus mokiniams vyko seminaras tema „Prieskoniai ir jų pritaikymas kulinarijoje“.

Prieskoniai – prieskoninių augalų dalys, suteikiančios skonį, aromatą ir spalvą patiekalams. Prieskoniams naudojamos įvairios augalų dalys: džiovintos sėklos, vaisiai, žievė, lapai, žiedai, šaknys natūraliu ar miltelių pavidalais.
Įvadinėje dalyje vyr. profesijos mokytoja Daina Sinkevičienė mokiniams vedė teorinę pamoką apie klasikinius prieskonius, jų rūšis ir panaudojimą maisto gamyboje.

Antrąją seminaro dalį „Santa Maria“ prieskonių ekspertas, daug metų su prieskoniais iš viso pasaulio dirbantis žinovas Artūras Braslauskas mokiniams aiškino, kaip prieskoniai auginami, iš kur jie atkeliauja, kaip atskirti kokybiškus prieskonius nuo nekokybiškų, kodėl reikia atidžiai skaityti prieskonių pakuotę.

Mokiniai, kartu su svečiu ir mokytoja V. Brūzgiene, praktiškai išbandė įvairius prieskonius gaminant mėsos ir žuvies patiekalus.

Seminaras baigėsi ekskursija į mikrožalumynus auginančią įmonę MB Grainis. Mikrožalumynai – tai labai jauni daržovių ir prieskonių augalų daigeliai, turintys stiprų ir koncentruotą skonį, kurie papildo patiekalą neatrastais kvapais, spalvomis ir praturtina maistą vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis.

Dėkojame įmonės Santa Maria atstovui už prieskonių pavyzdžius ir profesines žinias.

Profesijos mokytoja metodininkė Vita Brūzgienė
Vyr. profesijos mokytoja Daina Sinkevičienė

prieskoniai