Strasbūre, Prancūzijoje nuo 2016.02.29 iki 03.31 pagal Erasmus+ programos projektą „Praktinis mokymas Europoje“ stažavosi KMPPMC virėjo specialybės mokiniai: Eglė Aleksiūnaitė V15N3 gr. ir Erikas Janerikas V13/2 gr.

Mokiniai pirmąsias stažuotės dienas praleido prancūzų kalbos kursuose, viešėdami priimančioje institucijoje (profesinėje mokykloje C.E.F.P.P.A) ir pažindami miestą. Eglė praktiką atlieka restorane „Au Crocodile“ kuriam suteikta 1 Michelin žvaigždutė, Erikas patirties semiasi aukščiausio lygio restorane „La Casserole“, kuris taip pat yra įtrauktas į 2016 Michelin restoranų gidą.
Kartu su KMPPMC mokiniais pagal Erasmus+ projektą „Praktinis mokymas Europoje“ Strasbūro restoranuose stažuojasi ir dvi ŠPRC ir APRC padavėjo-barmeno profesijos mokinės (Laura Valiukėnaitė ir Emilija Ieva Makselytė) ir 8 VTPVM koordinuojamo Erasmus+ programos projekto „Tarptautinė darbo patirtis viešojo maitinimo sektoriuje“ virėjo ir padavėjo-barmeno specialybės mokiniai.

Mokinių mintys:
Praktika užsienyje – tai galimybė patikrinti savo jėgas sudėtingesnėmis sąlygomis, tai yra, kitoje šalyje, kalbant svetima kalba, visiškai nepažįstant kultūros ir darbo sąlygų. Tai buvo vienos iš priežasčių, kodėl nusprendžiau vykti į stažuotę. Mokymo centre vyko atranka, kur turėjome pristatyti ne tik gyvenimo aprašymą, tačiau ir atvykti į pokalbį, pokalbio metu komisijos nariai padėjo suprasti, kad Prancūzijos restoranai – tai viena geriausių vietų atlikti praktiką.
Restoranas „Au Crocodile“ , kuriame atlikau praktiką – aukštosios kulinarijos, vieno iš geriausių vyno rūsių regione, jaukiausios aplinkos ir aukščiausios kokybės sinonimas. Restorano savininkas Monsieur Moulot ir virtuvės šefas Ludovic Kientz reikalauja iš personalo visiško atsidavimo, sąžiningumo, greičio ir meilės savo darbui, kadangi restorano svečiai yra gurmanai, pasaulio politikos ir šou elito atstovai, todėl nei viena klaida negali būti padaryta. Kiekvienas produktas yra ypatingos kokybės, be galo brangus, todėl darbas su jais yra labai atsakingas, reikalaujantis didelio susikaupimo. „Au Crocodile“ yra įvesta geležinė tvarka, kurią galima lyginti su armija. Ryški vadovų ir darbuotojų atskirtis, tačiau santykiai yra grindžiami pasitikėjimu ir įsipareigojimų laikymųsi. Darbo vietoje nėra maišomi viešieji ir privatieji interesai, visi turi lygias galimybes pasireikšti, jei turi pakankamai kompetencijos.
Įgavau patirties tokiose srityse kaip žuvies valymas, file paruošimas, padažų gamyba . Labai vertinu suteiktą galimybę dirbti šiame restorane, pagilinau mokymo centre įgytas žinias. Kiekvieną užduotį, kurią duodavo sekcijos šefas, kiekvieną pastabą ar pagyrimą vertindavau kaip mažus žingsnelius tobulėjimo link. Man visada duodavo galimybę rinktis, suteikdavo šansą atsisakyti primetamus darbus, tačiau niekada to nepadariau, ką jie labai vertino. Virtuvės šefas minėjo, kad stengiuosi ir dirbu daugiau negu kai kurie virėjai, kurie gauna algą.
Nebijojau klausti, domėjausi produktų paruošimais ir gamyboje priimamais sprendimais. Žinoma, teorijoje įgytos žinios ir praktinės žinios yra du skirtingi dalykai, todėl džiaugiuosi mokymo centre įgytomis žiniomis, kurias panaudojau stažuotės metu.

EGLĖ ALEKSIŪNAITĖ, V15-N3 gr.

Prancūzai – virtuvės pradininkai, todėl buvo įdomu susipažinti su senąja – tradicine prancūzų virtuve ir pamatyti iš arti kaip kuriamos naujos idėjos kurios vėliau plačiai naudojamos visame pasaulyje.
Praktikos vieta – restoranas „La Casserole“, aukšto lygio restoranas. Gamybos metu buvo naudojami aukščiausios kokybės produktai, personalas greitai priėmė į komandą. Praktikos metu įvykdžiau sau iškeltus tikslus – sužinoti prancūzų virtuvės paslaptis ir tobulinti įgūdžius ruošiant kokybišką maistą.
Praktika užsienyje mane praturtino naujom gastronominėm idėjom, bei sustiprino supratimą apie produktų galutinį skonį. Kiekvieną praktikos dieną eidavau norėdamas sužinoti ir išmokti naujų dalykų, kuriuos galėčiau panaudoti ateityje.
ERIKAS JANERIKAS, V13-2 gr.