Erasmus+ programos mokinių mobilumo projektas Nr. 2014-1-LT01-KA102-000159 „Praktinis mokymas Europoje

2015m. balandžio 17 d. – gegužės 19 d. 4 padavėjo-barmeno specialybės mokiniai iš Kauno MPPMC, Šiaulių PRC ir Alytaus PRC vyko į stažuotę Norvegijoje, Sandejorde. Mokiniai praktikos metu turėjo galimybę praktinius įgūdžius tobulinti prabangiausiame miesto viešbutyje – „Scandik Park Hotel“ ir susipažinti su profesiniu mokymu Norvegijoje – lankydamiesi Sandefjord videregående skole profesinėje mokykloje, kurioje ruošiami virėjai, konditeriai, padavėjai, mėsininkai.

Kaip ruošėtės prieš išvykdami į praktiką Norvegijoje? Ar jaudinotės?

Jokūbas – prieš išvykdamas daug ruošiausi, nes norėjau būti pasirengęs. Visi papildomai mokėmės anglų kalbos pas mokytoją Dainą, treniravomės diskutuodami anglų kalba, mokėmės specialybinius žodžius.

Julius – buvo lengvas jauduliukas dėl kalbos, kambariokų ir praktikos vietos, bet nuvykęs į vietą supratau, kad viskas bus gerai.

Apibūdinkite mokyklą, kuri buvo jūsų priimanti institucija:

Julius – mus oro uoste pasitiko ir visą laikotarpį mumis rūpinosi labai malonus ir bendraujantis norvegų mokytojas, jis mums aprodė mokyklą kuri yra tikrai didelė – daugiau nei du tūkstančiai mokinių.

Ignas – apžiūrėjome mokomąjį restoraną, kepyklą, virtuves, mokyklos parduotuves, bendravome su norvegų mokiniais kurie rugsėjį atvyks į projektinį susitikimą Kaune bei vietiniais mokytojais.

Apibūdinkite praktiką…

Tadas – asmeniškai aš patyriau labai įdomią praktiką, dirbau labai prabangiame viešbutyje „Scandic Park Hotel“. Darbuotojai jame labai draugiški, padedantys ir pamokantys gudrybių, kurios naudingos efektyviam padavėjo-barmeno darbui. Praktikos veiklos buvo nesudėtingos, bet jei ko nemokėjome, mums viską pademonstruodavo kaip atlikti taisyklingai.

Jokūbas – 5 savaites gyvenome ir praktikavomės Norvegijoje, Sandefjordo mieste . Daug išmokau apie padavėjo darbą , susipažinau su patirties turinčiais padavėjais . Kasdien dirbome viešbučio restorane aptarnaudami svečius, su jais bendravome angliškai. Išmokau sparčiau dirbti, susipažinau su realiomis darbo sąlygomis, teko dirbti banketuose, aptarnauti svečius užsakytuose šventiniuose renginiuose, konferencijose.

Julius – praktiką atlikome geriausiame to miesto viešbutyje, tai buvo nepakartojama, visas restorano kolektyvas buvo draugiškas, paslaugus ir linksmas. Į darbą eidavome kaip į šventę. Kasdien turėdavome vis kitokių užduočių, susipažinome su pusryčių, pietų, vakarienės serviruotėmis, aptarnavome švenčių metu. Viešbutis – populiari vieta šeimos šventėms, svečiai užsako sales ir jose mini įvairius įvykius.

Ar patartum kitiems mokiniams dalyvauti Erasmus+ mobilumų atrankose?

Tadas – Vykti tikrai verta, o išvažiuoti netgi liūdna, aš pats norėčiau padėkoti mokyklai ir mokytojams, kad išrinko mane vykti į šią stažuotę, kuri mano atmintyje išliks tikrai ilgai. Ateityje planuoju vėl ten nuvykti, nes nespėjau visko pamatyti – Norvegija labai didelė šalis.

Julius – Žinoma. Norvegija labai graži šalis užburianti savo kalnais bei fjordais, mielai grįžčiau ten.

Jokūbas – Rekomenduoju dalyvauti visiems turintiems motyvacijos tobulėti.