Nurimus emocijoms po praktikos ir mintims susidėliojus į vietas, dalinamės mokinių įgauta patirtimi Italijoje, kur pagal Erasmus+ projektą: „Profesinis mobilumas“, jie atliko penkių savaičių praktiką.

Mokiniai buvo išvykę į profesinę mokyklą: „Istituto Professionale di Stato – Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera – S. Savioli“. Profesinė mokykla yra įsikūrusi Riccione miestelyje, kuris yra prie Adrijos jūros ir vadinamas Adrijos Rivjeros žaliuoju perlu.

Visos praktikos metu mokiniai dirbo virtuvėje, gamino įvairius itališkus patiekalus, kuriuos visi kartu degustavo. Taip pat mokėsi atpažinti prieskonius, jų sudėtį, kokiam patiekalui, koks prieskonis yra pats tinkamiausias. Kalbėdami apie visą mobilumo laikotarpį, mokiniai pabrėžia, kad jis buvo naudingas, leido susipažinti su kitos šalies maisto gamybos subtilybėmis, perimti gerąją patirtį iš dėstytojų, mokytis iš jų darbo specifikos. Viena iš mobilume dalyvavusių mokinių teigia, kad: „pildyti praktikos prašymą į Italiją buvo sena svajonė, kuri išsipildė ir leido susipažinti su tradiciniais itališkais patiekalais: Bolonijos padažu, Lazanija, Rizzotu, Gnocchi, Tortellini, picomis ir daugeliu kitų“. Džiaugiamės, kad sudarydami galimybes mokiniams išvykti pagal Erasmus+ programą pildome ir jų svajones. Mokiniai taip pat turėjo aktyvios veiklos ir pasibaigus pamokoms, aplankė keletą kitų Italijos miestų, apžiūrėjo kultūrinius objektus, mokėsi italų kalbos.

Mokinių mobilumo patirtis Italijoje

Apibendrindami įgytą patirtį, mokiniai akcentuoja, kad mokymasis kitoje šalyje tobulina jų, kaip būsimų specialistų profesines kompetencijas, gebėjimą dirbti ir prisitaikyti prie tarpkultūrinės aplinkos. Ir žinoma, jie rekomenduoja visiems vykti atlikti praktiką į kitas šalis, nebijoti išeiti iš komforto zonos, juk kiekviena nauja patirtis padeda lengviau integruotis darbo rinkoje.

Vystymo skyriaus vedėja Elinga Matusevičiūtė