Centro mokinės Iveta ir Emilija iš konditerių K18 grupės, atliko praktiką Suomijoje, „Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä“ profesinėje mokykloje, pagal Erasmus+ projektą: „Profesinis mobilumas“.

Kalbėdamos apie praktikos laikotarpį mokinės jį apibūdina įvairiapusiškai. Pati pirmoji savaitė buvo pažintinė, skirta suprasti mokyklos tvarką, darbo procesus, tačiau kartu ir buvo jaučiamas stresas, nežinomybė dėl to, kas laukia. Natūralu, juk viskas yra nauja. Žinoma, buvo ir be galo įdomu viską stebėti, darbas prasidėjo restorane: „Kokkollina“, kuriame kepė įvairių rūšių duoną, taip pat ir tradicinę suomių duoną, kuri vadinasi: „Flat bread“, jos pagrindą sudaro ne miltai, o bulvės. Restorane kiekvieną dieną buvo patiekiama šviežia duona, todėl antrosios ir trečiosios praktikos savaitės metu, mokinės taip pat didžiąją laiko dalį skyrė duonos kepimui, ne tik pagal suomių receptus, tačiau ir pagal savus, lietuviškus.  Mokėsi gaminti ir įvairius desertus, kepė morkų pyragą, šokoladinius keksus, šaltalankių pudingą, taip pat pyragą su elniena ir lašiša. Gamino ir netradicinį apelsinų skonio „Tiramisu“. Apibendrindamos praktikos laikotarpį, mokinės pabrėžia, kad kiekvienos savaitės metu tobulino savo profesinius įgūdžius bei jau žinomus ir gerai išmoktus receptus.

Mokinės teigia, kad galimybė atlikti tarptautinę praktiką yra puiki proga plėsti ne tik profesines žinias, bet ir įgyti daugiau drąsos, tarpkultūrinių kompetencijų, susipažinti su kitos šalies kultūra, žmonėmis, gerinti anglų kalbos žinias. Praktikoje įgytos žinios padės lengviau integruotis darbo rinkoje ir jeigu būtų galimybė, į mobilumą mokinės neatsisakytų vykti ir antrą kartą, kadangi turėjo progą tobulėti ne tik kaip savo profesijos specialistai, bet ir kaip asmenybės.

Mobilumas Suomijoje konditeriai