Velykos – tai visų laukiama didžiausia pavasario šventė. Bunda gamta, kyla saulė, skleidžiasi pirmieji žiedai. Visos šios nuotaikos gali įsiveržti ir į jūsų namus – reikia tik šiek tiek fantazijos. Šiuo mums sunkiu ir neįprastu laikotarpiu, kai gyvenimo ritmą reguliuoja siaučiantis virusas, rekomenduojame savo šventinį Velykų stalą praturtinti skirtingais sūriais ir pačių gamintais prie sūrių derančiais pagardais. Tai galimybė pasireikšti jūsų fantazijai, kuriai tikrai nėra ribų.

Sūris – toks produktas, kurį galima laužyti, pjaustyti, plėšti, trupinti, skusti ar skaldyti. Skirtingam sūriui – skirtingas peilis. Tuos sūrius, kurie yra apvalios formos arba pusiau minkšti, rekomenduojama pjaustyti kaip pyragą, mažais trikampėliais, sūrius su mėlynaisiais pelėsiais – kvadratiniais, stačiakampiais ar trikampiais gabalėliais. Puskiečiai sūriai gali būti pjaustomi įvairiais kubeliais ar plonomis riekelėmis. Kietieji sūriai ilgai brandinti dažniausiai laužomi.

Norėdami stalą papuošti sūrio lenta, pasirinkite 3-7 skirtingų rūšių sūrius. Sūrio gabalėlius dėliokite ant medinių, stiklinių padėklų, ant popieriaus ar tiesiog gražių lėkščių. Duokite valios fantazijai. Nepamirškite finalinės detalės – papuoškite sūrių lėkštę. Tam kuo puikiausiai tiktų mėtos, bazilikai, čiobreliai ar daiginti grūdai.

  • Iš Prancūzijos atkeliavęs pelėsinis sūris „Brie“ nepriekaištingai atsiskleidžia su šviežiomis uogomis (vynuogėmis, avietėmis) ar kriaušėmis ir obuoliais.
  • Kamamberas patiekiamas pjaustytas kaip pyragas. Jį dera pagardinti medumi ar uogiene, drąsiai galima pasiūlyti džiovintais vaisiais gardintą duonos skrebutį.
  • Sūris su mėlynuoju pelėsiu puikiai dera su vyšnių uogiene, obuoliene, medumi, graikiniais riešutais, juoduoju šokoladu.
  • Mocarella sūrio skonį pabrėžia braškės, figos, melionai, medus, džiovinti greipfrutai, pieninis šokoladas, kokoso drožlės.
  • Kietasis sūris puikiai dera su vynuogėmis, krekeriais, migdolais, slyvomis.
  • Varškės sūrį gardinkite medumi, braškių uogiene.

Dalinamės sūrių pjaustymo būdais bei pagardų ir traškios grikių duonelės receptais. Linkime visiems gražių, išradingų akimirkų gaminant kartu.

Traški grikių duonelė su sėlenomis.

  • 7g sausų mielių;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 200 ml šilto vandens;
  • 200g grikių miltų;
  • 100g kvietinių miltų;
  • 70ml alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • sėlenos;
  • avižų dribsniai;

Sumaišykite mieles, cukrų ir šiltą vandenį. Palikite, kad masė suputotų. Suberkit druską, sėlenas, dribsnius, miltus, aliejų ir minkykite, kol tešla tas minkšta ir elastinga, ne trumpiau nei 5-6 min. Uždenkite maistine plėvele arba rankšluoščiu ir palikite pastovėti apie1.5 valandos kol tešlos tūris padvigubės. Darbastalį pabarstykite miltais ir formuokite duoneles, norimo dydžio, kepkite 190°C temperatūroje apie 10 min.

Mėlynųjų svogūnų pagardas

  • 200g mėlynųjų svogūnų;
  • 25 g sviesto
  • 70–100 ml balzaminio acto
  • 50 g rudojo cukraus
  • druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • čiobrelio šakelės
  • 1 žvaigždinis anyžis,
  • 1 kardemono sėkla;

Puode ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą, sudėkite pjaustytus svogūnus, pabarstykite druska ir pipirais, įmeskite čiobrelio šakelę. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir svogūnus maždaug pusvalandį vis pamaišydami kaitinkite, kol suminkštės. Kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti. Kai svogūnai tampa skaidrūs ir minkšti, supilkite cukrų ir actą, anyžių, kardemoną išmaišykite ir virkite ant nedidelės ugnies gerą pusvalandį kaitindami maišykite.

Sūdyta karamelė

  • 200 g cukraus
  • 60 g sviesto
  • 190 ml grietinėlės (35% riebumo)
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis jūros druskos (pagal skonį)

Cukrų suberkite į prikaistuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol sukrus ištirps ir pasidarys rudas. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol sviestas ištirps. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite pašildytą grietinėlę. Į gautą karamelę įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnelį jūros druskos (pagal skonį).

Kriaušių ir razinų pagardas

  • 500g kriaušių;
  • 50g šviesių razinų;
  • 100g rudo cukraus;
  • 50g svogūno;
  • 50g obuolių acto;
  • 10g tarkuoto imbiero;
  • druskos;
  • kvepiantysis pipiras;
  • gvazdikėlis;

Kriaušes ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. Rudą cukrų išlydykite keptuvėje, sudėkite kriaušes ir svogūnus, razinas, sudėkite prieskonius. Virkite kol masė sutirštės.

Už sūrius dėkojame Vilkyškių pieninei.

Profesijos mokytojos Vita Brūzgienė ir Kristina Česlevičienė