Šaltą ir žvarbią kovo 12 dieną Maisto technologijų skyriaus vienuoliktai ir dešimtokai kartu su chemijos mokytoja lankėsi VII forto chemijos laboratorijoje. Mokiniai pasirinko edukacinę programą „Kulinariniai eksperimentai“. Programos tikslas – susipažinti su molekuline gastronomija, pagrindinėmis maisto medžiagomis, maisto priedais ir juos panaudojant pagaminti espuma putas, gardžius ikrus ir sluoksniuotą kokteilį.

„Čia negalima nieko valgyti, triukšmauti“- išdalijusios baltus mokslininkų chalatus ir akinius, mokiniams paaiškino laboratorijoje šeimininkaujančios Akvilė ir Mantė.

Pirmoji užsiėmimų dalis – teorinė. Mokiniai turėjo prisiminti maisto medžiagas, jų sudėtį ir reikšmę žmogaus organizmui, atspėti, kokiuose maisto produktuose kokių yra maistinių medžiagų. Po to grupelės po 3 mokinius atliko bandymus – baltymų ir angliavandenių atpažinimo reakcijas. Vėliau vyko pokalbis apie maisto priedus ir molekulinę gastronomiją. Sužinojome, kad ruošiant maistą vyksta neįprasti fizikiniai ir cheminiai procesai, kaip galima pagaminti išskirtinio skonio ir išvaizdos patiekalus.

Antroji dalis – praktinė. Mokiniai gamino espumą iš korėto šokolado ir specialaus ingrediento lecitino. Lecitinas E-322 sujungia riebalus su vandeniu, – naudojant plakiklį, buvo pagamintos putos. Pagamintas skanias korėtas putas vadovė užtepė ant sausainių. OHO!

Po to edukacinės programos vadovės su mokiniais gamino dirbtinius ikrus: į stiklines įpylė COCACOLA ir SPRAIT gėrimų, įbėrė po 1 gramą natrio alginato, jį ištirpino. Į kitą stiklinę su vandeniu įlašino kalcio laktato ir į ją su pipete lašino gėrimus. Per sietelį nukošė dirbtinus gardžius ikrus, kokių daugiau niekur neparagausite – parduotuvėje tokių nerasite.

Chemijos laboratorijoje mokytojos pagamino dar ir sluoksniuotą gėrimą iš 3 skysčių: sirupo, sulčių ir vandens. Kadangi skysčiai turi skirtingus tankius, tai reikėjo kruopščiai juos pilti, kad nesusimaišytų. Taip gaminami ir sluoksniuoti kokteiliai kavinėse, – tą gerai žino padavėjai ir barmenai. Po kulinarinių eksperimentų visi kartu degustavome savo pagamintas gėrybes.

Visi maistui vartojami produktai yra sudaryti iš molekulių. Mes jas valgome kas dieną – kitos išeities nėra, o kiekvienas gaminantis žmogus pats to nežinodamas tampa chemiku: maišo molekules, provokuoja įvairias jų reakcijas.

Mokiniams labai patiko tokia neįprasta pamoka. Ačiū edukacinės programos vadovėms Akvilei ir Mantei.

Chemijos – biologijos mokytoja metodininkė Virginija Poderienė

Kulinariniai  eksperimentai chemijos pamokoje