2021 spalio 25 – 31 d. ir spalio 31 – lapkričio 6 d. keturiolika Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro darbuotojų stažavosi Italijos autonominiame regione Sicilijoje. Tai didžiausia sala Viduržemio jūroje, garsėjanti turtinga istorija, savita kultūra ir, žinoma, unikalia virtuve.

Mokymo centro administracijos darbuotojai ir profesijos mokytojai dalyvavo Erasmus+ programos projekto „profesinis mobilumas“ Nr. 2019-1-LT01-KA116-060301 stažuotėje, kurios metu susipažino su itališko (šeimos) restorano ir viešbučio veiklos ypatumais, sėmėsi žinių iš ilgametę patirtį viešojo maitinimo srityje turinčių profesionalų. Stažuotės teorinių ir praktinių užsiėmimų metu sužinojome, kad maisto gaminimui Sicilijoje skiriamas ypatingas dėmesys, o valgymas – tai nuolatos pasikartojantis ritualas. Siciliečiai niekada nevalgo bet ko, bet kur ir bet kaip, čia laikomasi per ilgus šimtmečius nusistovėjusių taisyklių.

Įprastas siciliečio rytas prasideda nuo kvapnios espresso kavos puodelio ir tradicinių saldumynų. Visi italai nepaprastai mėgsta saldumynus ir juos vadina „dolce vita“. Sicilijos saldėsių receptais ir gaminimo būdais su mumis dalijosi didžiulę patirtį turintis restorano Le Giare konditeris. Cannoli – tai traškios tešlos vamzdelis pripildytas saldaus rikotos įdaro ir apibarstytas pistacijomis, biscotti con mandorla marcipaniniai sausainukai apvolioti pistacijomis, migdolais ar puošti vaisiais, na ir žinoma granita – pusiau šaldytas desertas per karščius taip pat valgomas per pusryčius. Dienos metu siciliečių pietūs būna labai lengvi, daržoves, keptas ar troškintas, jie valgo dažniausiai kaip atskirą patiekalą, niekada nevalgo pieno ir mėsos produktų kartu, mėgaujasi Sicilijos saulėje prinokusiais vaisiais. Šiandien labai populiarus ir gatvės maistas. Jo tikrai nepavadinsi sveiku, tačiau mūsų ragauti arancine – ryžių rutuliukai su ragu ir špinatų įdaru buvo švieži bei skanūs. Didžiausią dėmesį siciliečiai skiria vakarienei, būtent jos metu ir valgoma sočiausiai. Kaip ir kituose Italijos regionuose Sicilijoje populiarūs valgiai iš miltų, grūdų, kruopų, mėsos ir jūros gėrybių. Įvairių patiekalų teko degustuoti ir mums, kai kuriuos iš jų gaminome patys: tai – ravioli su rikotos sūriu, sicilietiška pasta, veršienos suktinukai su sūrių įdaru ir kt.

Sicilijos tradicinė virtuvė nėra įmantri, patiekalai gana paprasti, saikingai pagardinti prieskoniais, gaminami iš labai šviežių vietinių produktų. Le Giara restorano vadovė Simona Crisafulli patikino, kad jos gebėjimas pasirinkti kokybiškus produktus ir yra įmonės sėkmės garantas, nes neskanaus ir nešviežio maisto italai nevalgo.

Stažuotėje dalyvavę KMPPMC darbuotojai