Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro projekto pavadinimas “Only aware can act FAIR – Students for sustainable food and trade” paraiškos Nr. LLP-COM-DP-2013-LT-00242. Šiame projekte dalyvauja partneriai iš 6 šalių: Vokietijos, Suomijos, Portugalijos, Lenkijos, Turkijos, Lietuvos. Projekto tikslas- jaunimo  bendravimas, tautų kultūros, istorijos, paveldo pažinimas.

Pernai pavasarį mūsų mokymo centro komanda dalyvavo Suomijos rengtoje projekto programoje, šį rudenį mes priėmėme projekto dalyvius.O štai  balandžio mėn. 19-ąją  6 dienoms  išvykome į tolimąją Turkiją. Komandoje- keturi mokiniai, trys mokytojai.

Labai pasisekė, kad kelionės pradžioje turėjome galimybę bent pusdieniui pabūti antrajame pagal dydį pasaulyje mieste-  Stambule ( jame gyvena 14 milijonų žmonių).Labai nustebino net vakare verdantis gyvenimas mieste: gatvėmis plūsta minios žmonių, vyksta prekyba gatvėje, atviros kavinės, skamba iš mečečių maldos žodžiai.Ypač daug pamatėme, kai dvi valandas autobusu dalyvavome apžvalginėje ekskursijoje po Stambulą. Pervažiavę tiltą,  atsidūrėme Azijos žemyne.

Turkijoje- tikras pavasaris: žydi tulpės, narcizai, našlaitės,- jų kolonijos puošia miesto slėnius, gatves, skverus. Buvo nuostabu matyti skveruose ištisas šeimas, atėjusias pailsėti, pabendrauti.

Deja, oras nelepino mūsų visą savaitę: kartais šypteldavo  saulė,  vėl įsismagindavo lietus, šlapdriba, vėjas, oro temperatūra neprašokdavo 5-7 laipsnių.

Sekmadienį išskridome į Kaiserį- vieną didžiausių Turkijos miestų (7 mln.gyventojų). Jį supa kalnų masyvai.

Kiekvienas mūsų komandos narys (mokinys) įsipareigojo aprašyti kiekvienos dienos įspūdžius.

  • Pirmoji projekto diena.

Visi projekto dalyviai -iš Lenkijos, Suomijos, Vokietijos, Lietuvos ir Turkijos- susitikome kartu Aviacijos licėjuje  ir žiūrėjome  filmuotą medžiagą apie Turkiją, Kaiserį, šalies tradicijas, papročius, maistą. Po skanios šeimininkų  pasiūlytos arbatos ir kavos kiekvienos šalies komanda  turėjo padengti  stalą ir papasakoti apie savo atvežtus maisto produktus, saldumynus ir tradicinius patiekalus. Paragavę neįprastų skanumynų bei užkandžių, žaidėme žaidimus, visiems buvo labai linksma. Popietę praleidome vaikštinėdami gražiomis Kaiserio gatvėmis, bendraudami su kitais projekte dalyvaujančiais mokiniais bei šeimomis, kuriose gyvenome. Diena praėjo puikiai.

Dovilė Čepauskaitė, VD14 grupės mokinė

  • Antroji projekto diena

Ryte susitikome mokykloje ir keliavome į technologijos muziejų, kuriame sužinojome daug įdomių Turkijos ir Kaizerio istorijos, ekonomikos, kultūros bei maisto gaminimo faktų. Vėliau vykome gaminti ir ragauti tradicinių turkiškų patiekalų ‘mantı“ ir „sarma“. Turėjome galimybę pabandyti, kaip turkai juos gamina. Įspūdžiai buvo puikūs.  Paragavę tradicinių turkų patiekalų vykome į Talas, Ottoman gatvę, kurioje matėme 200 metų senumo Yaman Dede Ottoman puikiai išsilaikiusį  namą – muziejų , kuriame  atspindėta  senoji   turkų kultūra, papročiai, tradicijos.

Po šių puikių kelionių vakarojome  svetingose turkų šeimose, gėrėme kvapnią turkišką juodąją arbatą ir linksmai leidome laiką su naujaisias draugais . Diena buvo labai informatyvi, smagi ir pilna gerų įspūdžių.

Inga Rozentals, VD14 grupės mokinė

  • Trečioji projekto diena.

 Anksti ryte susirinkome mokykloje, sėdome į 2 mikroautobusus ir išvykome į kelionę  į pramoninį Kaizerio rajoną. Pirmiausiai sustojome prie  nedidelės  sulčių gamyklos. Čia matėme, kaip iš kvapnių vaisių spaudžiamos sultys, po to jos pasterizuojamos, ataušinamos ir supilstomos į ekologinius įvairios talpos pakelius bei butelius. Sužinojome, kad gamykloje taip pat gaminami ir gazuoti populiarūs gėrimai. Mus pavaišino gamyklos produkcija.

Kitas šios dienos tikslas buvo saldumynų gamykla. Joje matėme,  kaip gamina sūri, chalvą, sviestą, džemus ir uogienes. Įmonės  šeimininkai  vaišino įvairiais skanėstais, net širdys apsalo. Bet tai dar ne viskas. Dar turėjome galimybę pakilti į snieguoto kalno viršūnę keltuvu, pasigrožėti gamtos vaizdais ir kalno papėdėje esančiu Kaiserio miestu.

Vakare vėl bendravome su naujais draugais, tobulinome anglų kalbą, klaidžiojome po  miestą, kalbėjomės apie jaunimui aktualias temas.

Osvaldas Vaisas PB 14 grupės mokinys

  • Ketvirtoji projekto diena.

Ryte visi susitikome viešbutyje Grand Eras, kuriame gyveno mokytojos. Laukė puiki  kelionė į Kapadokiją, dar vadinamą „aštuntuoju pasaulio stebuklu“. Važiavome dideliu autobusu, todėl  kelionės metu galėjome grožėtis didingais kalnais ir  besikeičiančiais vaizdais. Jie  tikrai skyrėsi nuo lietuviškų. Iš pradžių aplankėme dirbtuvę-krautuvėlę, kurioje iš molio gaminamos įvairiausios grožybės. Keli vaikinai   pabandė  savo rankomis pagaminti vazelę  ar kokį nors indą, bet nelabai sekėsi. Pasirodo, reikia įgūdžių.

Po to patraukėme link judančio tilto. Stingdantis vėjas, šaltis vertė gūžtis, bet neįbaugino.   Sugrįžome į autobusą tęsti kelionės   į  Göreme ir Paşabağı  muziejus atvirame lauke. Vaizdai buvo nuostabūs. Po to  išvykome į Kaymaklı  požeminį miestą, vaikštinėjome po urvus. Kažkada juose gyveno turkų šeimos ištisus metus kartu su gyvuliais, paukščiais, sugebėjo valgį gaminti, apsiginti nuo priešų. Kadangi turėjome puikią gidę Fatimą, tai sužinojome labai daug įdomių faktų apie tas lankytinas vietas.

Paskutinį vakarą Kaiseryje susirinko visi projekto dalyviai.   Praleidome laiką smagiai bei linksmai. Savaitė suartino skirtingų tautų jaunus žmones.

Daug fotografavome.

Donatas Puodžiulis,  PB13 grupės  mokinys

Nuotraukose- kelionės akimirkos.