Sausio 30 dieną 11-12 klasių chemikai su mokytoja Virginija Poderiene vykome į Kauno kolegiją. Aplankėme keletą  laboratorijų:

  • Fermentuotų gėrimų gamybos laboratorijoje studentai mokosi gaminti alų ir vyną, kuria savo receptūras, juos gamina, išbando ir atranda naujus skonius. Karjeros specialistė mums papasakojo, kad viena mokytoja pagamino naujovišką, labai gražios spalvos ir specifinio skonio vyną iš pomidorų.
  • Mėsos perdirbimo laboratorijoje gaminami nedideli kiekiai gaminių, tiriama jų kokybė, atliekami cheminiai ir mikrobiologiniai tyrimai.
  • Konditerijos laboratorijoje studentai atrado naują bandelių „Brusche“ skonį su moliūgais.
  • Pieno produktų laboratorijoje studentai gamina lydytus sūrius, varškės gaminius ir ledus, išskirtinio dėmesio susilaukė šaltibarščių ledai.
  • Liofilizavimo ir draženavimo patalpose studentai liofilizuoja kondensuotą pieną, jis tampa traškus. Ragavome liofilizuotus moliūgus, jie traškūs kaip bulvių traškučiai. Taip galima liofilizuoti  vaisius ir daržoves. Iš pradžių jie šaldomi, o tuomet dedami į liofilizatorių ir ištraukiama drėgmė.
  • Mikrobiologijos laboratorijoje tiria bakterijas ir pelėsius, ji turi modernų mikroskopą, kuris atlieka daug įvairių funkcijų.
  • Juslinės analizės laboratorijoje studentai dirba atskirai po vieną ir tiriamą produktą mato, uosto, liečia, kramto, su teksturografu žiūri tekstūrą.
  • Instrumentinės analizės laboratorijoje su įvairiais  prietaisais  tiria produktų tirpumą, tekstūrą, nustato baltymų, riebalų, angliavandenių, anglies dioksido kiekį.

Ši ekskursija labai patiko: dvi mokinės  buvo taip sužavėtos, kad žada tęsti studijas Kauno kolegijoje. Turime pasiūlymą atvykti į šią mokymo įstaigą kovo mėnesį  ir stebėti bei patiems atlikti praktinius darbus.

K-18 grupės mokinės Gabrielė ir Lina

chemikai kolegijoje