Kalėdos –  tai gražiausia ir jaukiausia žiemos šventė, pilna džiaugsmo, kuriuo dalijamės sveikindami vieni kitus, rūpindamiesi savo artimaisiais. Tai nuostabus metas, apgaubtas paslaptingos nuotaikos, nuoširdžios meilės, geranoriško dėmesio, šilto šeimyninio jausmo, sukviečiančio mus iš visų pasaulio kampelių grįžti namo prie Kalėdomis kvepiančio stalo.

Pasisemkime įkvėpimo šventei namuose ir praturtinkime bei pasipuoškime savo Kalėdų stalą įvairiausių ir gardžiausių sūrių lėkšte. Tai puikiausiai tinka pakeisti kaloringus šventinius pyragaičius ir tortus.

Ruošiant sūrių lėkštę didžiausią dėmesį skirkite sūrių tekstūroms ir spalvoms. Ant lentelės dedami didesni sūrio gabalėliai. Galima padėti didelį sūrio gabalą ir keletą to sūrio gabalėlių, taip išvengiama sūrio apdžiūvimo ir estetinio vaizdo praradimo. Skaičiuojant išeigą, rekomenduojama kiekvienam svečiui numatyti apie 50 g kiekvieno patiekiamo sūrio rūšies. Sūrių lėkštę turi sudaryti kelios jų rūšys (3-7) – nes vieniems patinka ožkų sūris, kitiems – avių, treti nemėgsta mėlynojo sūrio. Šalia sūrių galima patiekti džiovintus vaisius – abrikosus, figas, slyvas, įvairius riešutus, prie sūrių derančius džemus, traškią duonelę, krekerius, vynuoges, šviežių salierų stiebus.  Tinkamai parinkti priedai padeda atskleisti sūrių tekstūrą bei skonines savybes. Tačiau griežtų derinimo taisyklių nėra. Pateikiame keletą rekomendacijų jūsų šventiniam stalui.

Linkime spalvingų, ryškių ateinančių švenčių!

Profesijos mokytojos V. Brūzgienė ir K. Česlevičienė