2016-12-07 V15S grupės mokiniai Vitas Kažemėkaitis ir Paulius Norvilas, lydimi vystymo skyriaus vedėjos Rūtos Kateivienės išvyko į projekto „Praktika Europoje“ mobilumo stažuotę Helsinkyje, Keskuspuiston ammattiopisto mokymo institucijoje. Ir Pauliui, ir Vitui tai buvo pirmasis skrydis lėktuvu – Vitas sako, jog buvo baisoka … Vos nusileidusius Helsinkio Vantaa oro uoste pasitiko projektų koordinatorė Helena su plakatu, kuriame buvo surašyti visų atvykusiųjų vardai. Smagus autobusiuko vairuotojas patogiai ir saugiai nuvežė iki Espoo. Svarbiausias organizacinis klausimas – apsirūpinimas vietinio transporto bilietais buvo išspręstas dar iki pasiekiant apgyvendinimo vietą – studentų bendrabutį Arla. Įsigyti bilietai leido naudotis autobusais ir traukiniais Helsinkyje ir jo apylinkėse. Helena visiems išdalino segtuvus su pagrindine informacija – mobilumo tvarkaraščiais, transporto sistemos žemėlapiais, lankytinų vietų aprašymais, mokytojų ir kitų pagalbininkų vardais bei kontaktiniais numeriais. Mokiniai apgyvendinti atskiruose kambariuose, greta – virtuvės zona maisto ruošimui. Mokymo institucijos mokiniai turi bendrą vakarojimo kambarį – čia galima žiūrėti televizorių, išgerti arbatos, sėsti prie kompiuterių, paskaityti ramiai knygą ar tiesiog praleisti laiką su draugais žaidžiant stalo ir kompiuterinius žaidimus, muzikuojant ar šiaip vakarojant.
NUORODA Į NUOTRAUKŲ ALBUMĄ

Erasmus+ projekto „Praktika Europoje“ mobilumas Suomijoje
Pirmoji praktikos diena prabėgo labai greitai – nuoseklus traukinių eismo tvarkos aprašymas leido neklaidžiojant pasiekti tikslo stotelę – čia mus pasitiko mokytojas Rino – jis ir buvo pagrindinis pirmosios dienos vadovas ir visų veiklų organizatorius. Susipažinome su mokyklos skyriaus padaliniais – čia mokosi ne tik virėjai, bet ir metalo apdirbėjai, automobilių taisytojai, dažytojai, tekintojai. Mokymo institucijoje mokosi virš tūkstančio mokinių, dalis jų atvyksta iš aplinkinių rajonų ir gyvena patogiuose studentų bendrabučiuose, aprūpintuose visa reikalinga patogiam gyvenimui įranga. Mokykloje veikia jauki mokomoji kavinė, kur prekiaujama mokinių pagaminta produkcija – salotomis, sriuba, kepiniais, o taip pat galima išgerti kavos ar arbatos. Čia laukiami ir svečiai iš miesto, ne tik mokyklos bendruomenės nariai. Apžiūrėjus mokyklą, laukė užsiėmimai virtuvėje – artėjantis šventinis periodas lėmė ir užsiėmimų temą – šventiniai tradiciniai suomiški sausainiai. Paulius ir Vitas kočiojo tešlą, pasitelkę savo kūrybiškumą formavo sausainius, kuriuos kepė „protingoje“ kepimo krosnyje – išmoko reguliuoti temperatūrą, paduodamo vėdinimo bei kitas funkcijas, taip pat stebėjo, kaip veikia krosnies saviišplovimo mechanizmas. Iškepus sausainius, į svečius atkeliavo suomių mokinių grupelė su mokytoja – prie kavos puodelio skanaujant šviežius kepinius vyko susipažinimas. Vaikinai greit išsiaiškino, kokios sporto komandos fanai kiekvienas iš jų yra – aptarė galimybes susitikti sporto salėje. Sausainius palikę vėsti, keliavome pietų – čia mokytoja ir jos vadovaujami mokiniai jau buvo paruošę salotas, virtas su lupenomis bulvytes, mėsos kukulius, maltos mėsos bei daržovių kepsnius, pagardintus įvairiais padažais. Pageidaujantys galėjo skanauti deserto, atsigerti sulčių, pieno ar vandens. Papietavus laukė smagus užsiėmimas – iškeptų sausainių dekoravimas įvairiaspalviais glajais, pabarstukais ir saldainiais. Praktikos diena prabėgo greitai – dalis sausainių, papuošti ir dailiai supakuoti į dėželes, buvo įteikti Pauliui ir Vitui – skanauti su arbata arba parvežti lauktuvių namiškiams.

Kitą praktikos dieną mokytojai Terhi vadovaujant, Paulius ir Vitas kepė itališką duoną Foccacia, pagardintą raudonaisiais svogūnais ir česnako bei žolelių mišiniu. Supjaustyta gabalėliais duonelė iškeliavo į kavinę.
Savaitgalis prasidėjo šventine nuotaika, kuri pasitiko vos peržengus Arla skyriaus duris – čia zujo šventiškai pasipuošę mokiniai bei linksmai nusiteikę mokytojai. Priežastis – Kalėdinė tradicinė mugė, kuriai atsakingai ruoštasi ilgas savaites. Mokytoja Mervi aprodė skyrių – ne tik jaukias klases, bet ir biblioteką, darbo drabužių priežiūros kambarį, sauną su baseinu, sporto salę. Susipažinę su aplinka, įsijungėme į mugės šurmulį – apžiūrėjome mokinių ir mokytojų triūso rezultatus – ant improvizuotų prekystalių išdėliotus įvairiausius gaminius: kalėdinius atvirukus, atšvaitus, papuošalus, šiltas kojines, kepures ir šalikus, naminius džemus, uogienes ir aštresnius pagardus, šv. Liucijos bandeles, keksus, kitus kepinius, kalėdinius vainikus, žvakes ir dar gausybę kitų mielų dalykėlių, galinčių praversti laukiant šventės ar jai atėjus.

Mugėje kasmet apsilanko daug svečių – buvusieji ir esami mokiniai ir jų artimieji, mokyklos bendruomenės nariai, svečiai iš miesto – visi norintys pabendrauti šventiškoje aplinkoje ir įsigyti vieną kitą šventinį gaminį. Mugės metu šventinę nuotaiką padėjo kurti mokyklos auklėtinių atliekama kalėdinių melodijų ir dainų popuri. Kaip sakoma – ir mes ten buvome, suomišką tradicinę ryžių košę su vaisių užpilu valgėme, karštas vynuogių sultis, pagardintas razinomis ir migdolų drožlėmis, gėrėme ir drauge su visais šventine nuotaika džiaugėmės.

Naują savaitę kartu su mokytoja Mervi vyko pasirengimas šventinių pietų gamybai. Visi susėdo už apskrito stalo ir išklausė, kokios užduotys laukia. Vėliau mokiniai buvo suskirstyti atsakingomis komandomis: Vitas atsakingas už salotų gamybą, Paulius ir Milko -už bulvių „Duchess“ gamybą, Aleksia – už keksų ir mėlynių pyrago kepimą, likusieji – už lašišos kepsnių paruošimą ir kepimą. Darni komanda sukosi virtuvėje vikriai ir atėjus priešpiečių metui ant stalo garavo patiekalai, kurie nepadarytų gėdos ir restorano virtuvei – juos visi draugiškai ir degustavome. Jei kas nors sakys, kad suomiai šalti ir atsargūs žmonės – netikėkite! Bendros užduotys taip visus suartino, kad darbo dienos pabaigoje jau mokėmės vieni kitų kalbos ir daug daug juokėmės.

Nespėjome nei apsižiūrėti, kaip atėjo laikas keliauti patirties semtis į kitą skyrių (Tenholantie 10). Čia su mokytoja Jonna kepėme tradicinius suomiškus kepinius – „malūnėlius“ su slyvų džemu, o mokytojai Marjut vadovaujant Paulius su Vitu išmoko virti trintą saldžiųjų bulvių sriubą – 20 litrų šios sriubos buvo išvirta ir patiekta kavinei. Mokiniai išmoko naudotis pramoniniu katilu (nustatyti planuojamą virti sriubos kiekį, reguliuoti temperatūrinius režimus, paimti būtiną pagaminto patiekalo mėginį (jis saugomas 2 savaites ir atsiradus būtinybei – atiduodamas laboratorijon tirti).

Dviejų savaičių stažuotę vainikavo šventinių pietų pagal sudarytą meniu gamyba su mokytoja Helena. Vėlgi buvo sudarytos komandos – Vitas padėjo Villo ir Juuso (ruošė įdarytą kalakutieną), Paulius – Mikko (buvo atsakingi už stalų dengimą ir deserto paruošimą/ patiekimą). Užkandį – lašišos ir ikrų užkandėlę – ruošė Rita.

Stažuotės metu mokiniai įgijo praktinių žinių, patobulino bendravimo įgūdžius, susipažino su naujais žmonėmis, įgijo darbo kitoje aplinkoje patirties. Taip pat aplankyta daug įdomių vietų – Suomenlina fortas, karo technikos muziejus, Helsinkio priešgaisrinės apsaugos ir gaisrininkų technikos muziejus, Amadeo Modigliani paroda ir Ateneum meno muziejaus ekspozicija, dizaino muziejus, Helsinkio rotušė, Helsinkio zoologijos sodas, Senato aikštė, netoli kurios – Helsinkio katedra, Uspenskio soboras bei Tempeliaukio bažnyčia, pastatyta uoloje, taip pat aplankytas Porvoo miestas, susipažinta su šio miesto restoranais, mažomis ir jaukiomis užeigomis, stebėti darbo procesai saldainių fabrike Brunberg.

Šios dvi savaitės – įsimintina ir galybę naujų įvairialypių patirčių suteikusi stažuotė.

Vystymo skyriaus vedėja R.Kateivienė