Tarptautinis mėsininkų profesinio meistriškumo konkursas

Besibaigiantys metai skaičiuoja atliktus darbus. Pagal tai ir vertinama, kokie metai buvo. Utenos RPM centras, turintis vieną moderniausių maisto pramonės sektorinių centrų Lietuvoje, gruodžio 18 dieną sulaukė svečių ne tik iš Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, bet ir iš Tartu profesinio rengimo centro, Rezeknės technikumo bei Rygos turizmo ir kūrybinės pramonės inžinerijos kolegijos.

Utenos RPM centro direktorius Zenonas Alekna, pasveikinęs susirinkusius į Tarptautinį mėsininkų konkursą, inicijuotą direktoriaus pavaduotojos ugdymui Loretos Baltuškienės ir profesinio mokymo skyriaus vedėjos Ligitos Navikienės, pakvietė pasivaikščioti po naują sektorinį mokymo centrą, apie kurį papasakojo projektų vadovė Nijolė Gailešienė, įdėjusi nemažai pastangų, senuosius mokymo centro garažus paverčiant moderniu maisto pramonės cechu.

Paskelbus Tarptautinio mėsininkų konkurso tikslus – ugdyti mokinių profesinį meistriškumą, kelti profesinę kvalifikaciją ir kompetencijas, formuoti praktinius įgūdžius; skatinti mokinių kūrybiškumą, verslumą, tarpusavio bendradarbiavimą; stiprinti profesinių mokyklų, socialinių partnerių, mokinių ir mokytojų tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą, partnerystės ryšius; kelti profesinio mokymo ir mėsininko specialybės prestižą – buvo pristatyta kompetentinga vertinimo komisija, o konkurso dalyviai išlydėti atlikti užduočių, kurios pareikalavo profesionalaus mėsininkų pasirengimo.

Konkurso nugalėtojais tapo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokiniai Ernestas Radzevičius (I-oji vieta) ir Domas Drazdauskas (II-oji vieta). Trečioji vieta atiteko Utenos RPM centro mokinei Ievai Kaupaitei. Apdovanojus prizininkus, padėkos raštai įtekti visiems dalyviams bei konkurso organizatoriams. Gražiais ir prasmingais darbais baigiami dar vieni metai turėtų nešti sėkmę ir naujaisiais. Tikėtina, kad ateityje taip pat džiaugsimės mokinių jaunatvišku veržlumu, jų tikėjimu sėkme ir noru parodyti profesinį meistriškumą. Daugiau  nuotraukų…

konkursas mesininku

udiena.lt straipsnis

Po apdovanojimų, kuriuos atsiėmė po ketvirtadienį Utenos regioniniame profesinio mokymo centre vykusio Tarptautinio mėsininkų profesinio meistriškumo konkurso, jaudulio neslėpė šio konkurso I vietos laimėtojas iš Kauno. „Džiugu girdėti, kad mano pastangos nenuėjo veltui, parodžiau, ką gebu. Tikiuosi, kad dar parodysiu ir ateityje…“, – mįslingai šypsojosi Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro III kurso studentas Ernestas Radzevičius.  Plačiau …

Nuo ryto iki vėlyvos gruodžio 18-osios popietės Utenos regioniniame profesinio mokymo centre vyko Tarptautinis mėsininkų profesinio meistriškumo konkursas, kuriame dalyvavo devyni dalyviai iš penkių Lietuvos, Latvijos bei Estijos mokymo įstaigų.
Gausus būrys svečių ir šio konkurso dalyvių, lydimų savo profesijos mokytojų, iš pradžių susirinko ne tik prisistatyti, bet ir išgirsti Utenos regioninio profesinio mokymo centro direktoriaus Zenono Aleknos sveikinimo žodžių. Vadovas nuoširdžiai pasidžiaugė pirmą kartą Utenoje vykstančiu konkursu, kuriame dalyvavo Tartu profesinio rengimo centro, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, Rezeknės technikumo, Rygos turizmo ir kūrybinės pramonės inžinerijos kolegijos bei Utenos regioninio profesinio mokymo centro mokiniai, ir pasidžiaugė tuo, kad centras glaudžiai bendradarbiauja su UAB „Biovela group“ įmone „Utenos mėsa“ ir abipusė partnerystė, kaip tikisi Z. Alekna, bus vystoma ir ateityje.
Beje, šis konkursas uteniškiams nebuvo pirmasis – 2012 metais tarptautiniame mėsininkų konkurse, vykusiame Norvegijoje, Osle, mėsininkai iš Utenos užėmė I vietą.
Susipažinę su šio konkurso reikalavimais, 9 dalyviai jau buvo pasirengę užduotims, kurias reikėjo atlikti ypač kruopščiai. Ruošdami mėsos vyniotinius, pusgaminius nacionaliniam patiekalui bei kepimui kepsninėje ar ant laužo, konkurso dalyviai pasitelkė ir savo fantaziją: gaminius papuošė morkomis, paprikomis, žalumynais ar pagardino prieskoniais.
Pirmą kartą šiame konkurse dalyvavęs kauniškis Ernestas Radzevičius „Utenos dienai“ sakė, kad užduotys nebuvo lengvos, o pats konkursas – pilnas įspūdžių. Tam iš anksto ruošėsi: kai kuriuos patiekalus gamino po keletą kartų.
Mėsininkų meistriškumu pasidžiaugė ir Utenos regioninio profesinio mokymo centro direktorius Z. Alekna, kuris negailėjo padėkos žodžių tiek dalyviams, tiek juos vertinusiems komisijos nariams. „Tikiuosi, kad šis konkursas ateityje bus tradicinis“, – sveikindamas dalyvius kalbėjo vadovas, pabrėždamas šio mėsininkų profesinio meistriškumo konkurso naudą dalyviams, kurie ne tik galėjo pademonstruoti savo sugebėjimus, bet ir pasimokyti vieni iš kitų.
Komisijos pirmininkė UAB „Biovela group“ technologijų vystymo ir maisto saugos departamento direktorė Aldona Paražinskienė taip pat pasidžiaugė tuo, kad ji buvo pakviesta į šį konkursą. O vertinti dalyvius, pasak jos, nebuvo lengva, teko gerai pasukti galvas. „Jei būtų galimybė, mes šį konkursą būtume išskyrę į dvi dalis: į išpjaustymo ir kulinarinių gabumų. Išpjaustydamos mėsą pirmavo merginos, o kulinarinius sugebėjimus geriau atskleidė vaikinai“, – pastebėjo A. Paražinskienė, kuriai vertinti dalyvius talkino „UAB Biovela group“ produktų kūrimo technologė Vida Ežerskienė bei UAB „Utenos prekyba“ personalo-informacinio skyriaus viršininkė Stasė Mačiulienė.
Susumavus visus rezultatus paaiškėjo, kad stipriausi šio konkurso dalyviai – kauniškiai. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinys Ernestas Radzevičius užėmė I vietą, o II vieta atiteko tos pačios profesinės įstaigos mokiniui Domui Drazdauskui. Trečiąja prizine vieta džiaugėsi ir uteniškė Ieva Kaupaitė, mokslus kremtanti Utenos regioniniame profesinio mokymo centre.
Kiekvienas jaunas žmogus turi savo svajonių ir vilčių, tad daugelis mokslus baigusių, tinkamą profesiją įgijusių jaunuolių renkasi sau patinkantį darbą. Utenoje vykusio Tarptautinio mėsininkų profesinio meistriškumo konkurso laureatas Ernestas atviravo, kad iškart po mokslų jis svajoja apie savo mėsinę. „Gal todėl, kad turiu tokią gyslelę…“, – šypsojosi Ernestas, rankose laikydamas už dalyvavimą konkurse gautą padėką.

Autorė Lina NARČIENĖ  lina@utenosdiena.lt

Posted in Profesiniai renginiai.