Sektorinių praktinio mokymo centrų atidarymas Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre

Kovo 28 –ąją mūsų mokymo centre vyko didelė šventė –  mėsos, duonos kepimo ir konditerijos bei  viešbučių ir restoranų  sektorinių praktinio mokymo centrų atidarymas.

Sektorinių  praktinio mokymo centrų  atidarymo šventėje dalyvavo   arti 80-ties svečių: Lietuvos Respublikos seimo narės Orinta Leiputė ir Birutė Vėsaitė, Lietuvos Respublikos ir švietimo ministras profesorius Dainius Pavalkis, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Kancleris Dainius Numgaudis, Kauno savivaldybės Administracijos Direktoriaus pavaduotojas Jonas  Jučas, Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos prezidentė Elena Pelekauskienė, Kauno pedagogų kvalifikacijos centro direktorė Rasa Bortkevičienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, Kauno teritorinės darbo biržos Užimtumo rėmimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Birutė Jančauskienė, Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis, Užsienio šalių konsulinės įstaigos Lietuvoje Norvegijos konsulato Kaune konsulas Vytautas Valaitis bei du svečiai iš Norvegijos Sandefjordo maistininkų mokyklos,  daugelio Respublikos profesinio mokymo įstaigų vadovai, viešbučių ir restoranų, konditerijos, mėsos pramonės įmonių vadovai.

Duonos kepimo ir konditerijos sektorinio praktinio mokymo centre visi  svečiai  buvo sutikti   liaudies kapelos trankia muzika, liaudies dainomis, tautinių šokių kolektyvo pasveikinimo    šokiais, rugiu kvepiančia duona. Į susirinkusius donelaitiškai kreipėsi būsimasis konditeris Stanislovas:“Sveiks, svieteli margs, šventes pavasario šventęs!….“, rago garsu paskelbęs žinią: čia susirinkome pasidžiaugti didelio darbo vaisiais! Skambant muzikai ir plojimams, simbolinę  juostelę perkirpo LR Švietimo ir mokslo ministras prof. Dainius Pavalkis, Seimo narė Birutė Vėsaitė, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Alvydas Grevas.

O konditerijos ir mėsos perdirbimo laboratorijose pakilia nuotaika dirbo profesijos mokytojai ir mokiniai: formavo ir puošė  sausainius, prie senoviškos krosnies kaimišką duoną kepė profesijos mokytoja  Salomėja Česnulevičienė su mokiniais, čia pat , už  kelių metrų – savo darbą susikaupę  dirbo konditerijos vyr. mokytoja Kristina Krikštolaitienė su šakočius kepti norinčiais būsimaisiais  konditeriais: jie  sėmė ir varvino klampią šakočio tešlą ant volo, formavo naują kepinį.

Neatsiejamas konditerijos, maisto ruošimo, mėsos perdirbimo technologijų laboratorijų fonas-kvapai. Jie pasitinka kiekvieną, vos įžengusį į ugdymo įstaigos pastatą. Kai kurie šventėje dalyvavę svečiai ar buvę mokiniai, lankęsi prieš  trejetą ar daugiau metų, sunkiai beatpažino visiškai pasikeitusį mokymo centro išorinį „rūbą“, vidaus erdves. Šviesu, modernu, erdvu!

Viešbučių ir restoranų sektorinio praktinio mokymo centro  Senamiestyje simbolinę atidarymo juostelę perkirpo LR Švietimo ir mokslo ministras prof. Dainius Pavalkis, , Lietuvos virėjų ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, mokymo centro direktorius Alvydas Grevas. Svečiai galėjo  įvertinti dviejų metų statybininkų darbą ir naujas praktinio mokymo centro erdves: septynis naujus viešbučių kambarius, aptarnaujančio personalo patalpas, mokomąjį restoraną ir jo virtuvę, konferencijų salę, teorijos mokymo kabinetus. Visur – moderniausia įranga, šiuolaikiškos medžiagos, įrankiai kambarių priežiūrai. Visur vyrauja subtilios šviesios spalvos, išlaikytas senojo paveldo pastato erdvių savitumas.

Ypač svečius sužavėjo mokomajame  restorane surengtas furšetas, puikus aptarnavimas,   netikėtai šioje erdvėje pasirodžiusi Kauno muzikinio teatro artistė Ieva Vaznelytė, padovanojusi keletą nuotaikingų arijų iš savo repertuaro.

Sektorinių praktinio mokymo centrų atidarymo proga vyko  ir konferencija,  kurioje pasisakė  profesorius D.Pavalkis, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktoriaus pavaduotoja projektų vadovė Roma Šimukauskienė,  keliolika kitų dalyvių. R.Šimukauskienė dalykiškai pristatė sektorinių praktinio mokymo centrų statybų istoriją nuo idėjos iki gauto rezultato šiandien, pabrėžė didelę ES paramos fondų reikšmę.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre įsteigti sektoriniai praktinio mokymo centrai susiję su maisto pramonės ir paslaugų sektoriais.

Konditerijos ir duonos kepimo sektorinio praktinio mokymo centro vertė – 6,5 mln. litų, rekonstrukcijai ir naujai statybai skirta 4,5 mln. litų, įrangai ir inventoriui- 2 mln. litų.

Viešbučių ir restoranų sektorinio praktinio mokymo projekto bendra vertė- 5 mln. litų, kapitaliniam remontui- 2,7 mln. litų, įrangai ir inventoriui- 2,3 mln. litų.

Abu sektoriniai praktinio mokymo centrai jau pradėjo atlikti savo funkcijas: mokiniai praktinių  įgūdžių įgyja  moderniose laboratorijose, mokomajame restorane ir jo virtuvėje, viešbučio kambariuose.  Vykstant centrų statybai, profesijos mokytojai turėjo galimybių stažuotis geriausiose konditerijos, duonos kepimo, mėsos perdirbimo įmonėse, restoranuose, jų virtuvėse.

Dar prieš sektorinio praktinio mokymo centro atidarymą konditerijos laboratorijoje vyko nacionalinis konditerių konkursas, kuriame dalyvavo  šalies 6 profesinio mokymo įstaigų būsimi specialistai. Konkurso nugalėtoja tapo mūsų mokymo centro abiturientė K-12 gr. mokinė Gyta Aukštuolytė.

Sektoriniuose praktinio mokymo centruose vykdomas ir tęstinis profesinis mokymas, bedarbių perkvalifikavimas. Teritorinės darbo biržos drąsiai siunčia bedarbius įgyti populiarių profesijų, nes tam yra parengtos mažos trukmės tikslinės programos.

Mūsų centruose profesinį pedagoginį meistriškumą galės kelti progimnazijų, gimnazijų, vidurinių mokyklų technologijų mokytojai, čia, be abejo, jau šiemet vyks ir mūsų mokymo centro abiturientų technologijų  egzaminas.

Po konferencijos vyko  dalykinė apskritojo stalo diskusija.  Įmonių atstovai išreiškė viltį , kad tokiuose šiuolaikiniuose praktinio mokymo centruose bus parengti darbuotojai, kurie galės tiesiai stoti į darbo vietą, nes turės reikiamų kompetencijų. Jų nuomone, su ES parama įkurti mokymo centrai turi tarnauti verslui.

Diskusijose dalyvavęs LR švietimo ir mokslo ministras profesorius Dainius Pavalkis  paragino ieškoti racionalių profesinio mokymo įstaigų, kolegijų bei aukštųjų mokyklų bendradarbiavimo būdų ir formų, kad darbo rinka gautų aukštos kvalifikacijos specialistą: darbininką, vadybininką, mokslo darbuotoją. Taip pat priminė, kad nereikėtų labai žavėtis vien milijoninėmis statybomis.

Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis iškėlė mintį, kad Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre vyksta racionaliai pamatuotas procesas: vienoje erdvėje rengiami maisto ruošimo, gamybos, paslaugų ir prekybos specialistai, puikiai išnaudojamos tiek teorijos, tiek praktinio mokymo erdvės, orientuojamasi į kintančius darbo rinkos poreikius.

Baigiamasis praktinio mokymo centrų akordas- Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymas dėl UAB LIUKS paskyrimo VŠĮ  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras dalininku.

Šventėje Lietuvos  Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos bei Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Padėkos raštais buvo apdovanoti statybos darbus vykdžiusios UAB „Naujoji Aleksoto statyba“ bei UAB „Naujoji kryptis“ , KMPPMC direktoriaus pavaduotoja ugdymui Roma Šimukauskienė, taip pat brangus  svečias  iš Norvegijos Sandefjordo maistininkų mokyklos Laurynas Hansen, daugelis kitų sąžiningai ir atsakingai dirbusių žmonių.

Šventė baigėsi, prasidės ritmingas darbas. Linkime  profesijos mokytojams sėkmingų bandymų, aukštų polėkių, meilės darbui ir mokiniams.

 
Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro gimnazijos skyriaus vedėja Birutė Sveikatienė

 

Arūno Rožnio nuotraukose- sektorinių praktinio mokymo centrų atidarymo akimirkos.

Posted in Profesiniai renginiai.