Startavo pirmasis 2019 metų mokyklinis technologijų egzaminas –praktinis darbas

Mūsų mokymo centre labai populiarus tarp abiturientų mokyklinis technologijų egzaminas. Jį renkasi net tie mokiniai, kurie pasiryžę laikyti valstybinius lietuvių kalbos ir literatūros, anglų kalbos, matematikos, biologijos, istorijos ar kitų dalykų valstybinius egzaminus. Gal dėl to, kad tai egzaminas-procesas, profesinės ir bendrosios kompetencijos formuojamos ir vertinamos ne vienu ypu, o keliais etapais, yra laiko pasiruošti, subrandinti kūrybinius sumanymus.

Pirmasis technologijų egzamino etapas reikalauja dviejų veiklų: parengti technologinio darbo aprašo projektą ir pagaminti produktą/atlikti paslaugą lankytojui.

Sausio 15 dieną dūzgė maisto technologijų ir prekybos skyriaus maisto perdirbimo ir konditerijos laboratorijos. Konditeriai vienas po kito jaudindamiesi vertinimo komisijai nešė dar šiltus sausainius, keksus, pvz., K.Blažaitytė savo praktinio darbo objektu pasirinko sluoksniuotus vamzdelius su kremu, Paulina Ivančikaitė- sausinius „Žuvėdra“, Agnė Žemeckaitė- eklerus su kremu, Milda Žilaitytė-Kuršėnų vyniotinį… . Kiekvienas stengėsi surasti neįprastą receptūrą, ją išbandė per ankstesnius praktinius darbus, aprašė žaliavas, technologinį procesą, paskaičiavo , kiek kainuotų 100 g gaminio ir t.t.Lengviausia pristatyti savo gaminį, kai tu jį kūrei, fantazavai, aptarei su profesijos mokytoja, draugais, namiškiais.

Mėsos perdirbimo laboratorijoje abiturientai gamino mėsos pusgaminius pagal savo susikurtus arba patobulintus receptus: vyniotiniai su įdarais, šonkauliukai su prieskoniais, faršo gaminiai, šašlykai… Abiturientai moka jau ne tik išpjaustyti mėsą, ją išdalinti, bet ir pagaminti įvairius mėsos pusgaminius. Puikiai sekėsi Gabrieliui Merkeliūnui, R.Sipavičiui, K.Laurinavičiūtei, J.Šlajui, kitiems maisto pramonės profesinio mokymo programos mokiniams. Ypač gerai sekėsi tiems, kurie neseniai penkias savaites profesinę praktiką atliko Danijoje.

Mėsos gaminiai pagaminti technologijų egzamine

Šiais metais dvyliktokus technologijų egzaminui rengia konditerijos profesijos mokytojos Janina Narbutienė, Kristina Krikštolaitienė, mėsos perdirbimo profesijos mokytoja Edita Guobienė.

Ketvirtadienį technologijų mokyklinio egzamino praktiniai darbai buvo vertinami Viešbučių ir viešojo maitinimo skyriaus SPMC: maisto ruošimo laboratorijoje, mokomajame restorane, mokomajame viešbutyje.

Virėjai visą dieną kruopščiai ruošė pasirinktą patiekalą pagal techninę užduotį-salotas. Ir kokia jų įvairovė, kokie skoniai! Pavyzdžiui, V-17 grupės mokinys patiekė komisijos vertinimui ypatingas „Kiaulienos liežuvio salotas“, Lukas Stasaitis- Meksikietiškas salotas, Saulė Varškevičiūtė-„Saulės salotas su pilno grūdo duona“, Jolita Giedraitytė- keptos vištienos salotas…. Bet labiausiai visų-vertinimo komisijos ir grupės draugų- buvo laukiamos ir ragaujamos braškių salotos su riešutais. Kiekvienas gaminys kažkuo ypatingas, išieškotas, ne kartą laboratorijoje ir namuose išbandytas
Virėjus technologijų egzaminui šiais mokslo metais ruošia profesijos mokytojos Vita Brūzgienė ir Laimutė Gelumbauskaitė.

Svečių aptarnavimo darbuotojo programos mokiniai atliko savo srities darbą-tvarkė viešbučio kambarį ar administracijos patalpą, meniškai klojo lovas, lankstė rankšluosčius, pateikė pusryčius menamiems svečiams pagal užsakymą. Šiam darbui reikia ne tik miklių rankų, bet ir daug žinių apie priemones: skysčius, servetėles, įrankius. Be to, šios specialybės darbuotojas turi mokėti mandagiai bendrauti su svečiais, pagaminti nesudėtingus pusryčius, serviruoti stalelį arbatai, kavai. Praktinis darbas pagal techninę užduotį mūsų abiturientams-nieko neįprasto, nes mokomajame viešbutyje dažnai apgyvendinami svečiai, tad juos aptarnauti, paruošti patalpas-kambarius-tenka dažnai per praktinio mokymo užsiėmimus.

Technologijų egzaminui ruošia profesijos mokytoja Daiva Steponavičienė.
Ypač visų matomas yra padavėjo ir barmeno darbas, todėl šios specialybės abiturientai turi būti labai paslaugūs, įsiklausantys, mokėti ne vieną užsienio kalbą. Vienas iš padavėjo ir barmeno pagrindinių darbų-stalo serviravimas. Tokios krypties praktinius darbus ir demonstravo padavėjai ir barmenai. Mokiniai pasirinko stalo serviravimo temą, pagal ją privalėjo pirmiausiai stalą papuošti, serviruoti.

Mokiniai atsakingai atliko savo darbus, sugebėjo vertinimo komisijai ir žodžiu pristatyti stalo įrankius, indus, parodė darbo įgūdžius.
Padavėjų ir barmenų programos mokinius technologijų egzaminui rengia profesijos mokytojos Gražina Rauckienė ir Kristina Česlevičienė.

Technologijų egzamino praktinės dalies epizodai-nuotraukose.

Egzamine netrūko ir mokytojų, ir mokinių jaudulio, noro atlikti egzamino praktinį darbą pagal pasirinktą temą kuo geriau, išradingiau. Džiaugiausi galėdama mintimis būti su abiturientais, o paragauti konditerijos, mėsos gaminių, virėjų pagamintų salotų išties buvo puiku. Buvo ko ir pasimokyti iš padavėjų ir barmenų, svečių aptarnavimo specialybės darbuotojų…
Gimnazijos skyriaus vedėja Birutė Sveikatienė

Egzamino akimirkos …

Technologinis 2018-01

Posted in Naujienos, Profesiniai renginiai.