Mokytojų stažuotė Italijoje

Kauno maisto pramonės ir prekybos centro profesijos mokytojos Žydronė Žarskienė ir Edita Guobienė  pagal Erasmus+ programos projektą „Praktika Europoje“, Nr. 2016-1-LT01-KA116-02299 , 2017 m. balandžio 03 – 17 dienomis vyko į  mobilumo projektą  Italijoje,  Apulijos (it. Puglia) regione, Fodžijos (it. Foggia) provincijoje.

Stažuotės metu buvo praktiškai tobulinami profesiniai gebėjimai ir įgūdžiai mėsos produktų gamybos srityje.

Stažuotę pradėjome „Posta La Via“ ūkyje, kuris priklauso Šv. Tėvo Pijaus vienuolynui, o šis priklauso Vatikanui. Ūkyje auginama apie 700 pieninių ir mėsinių galvijų, kurie šeriami ekologišku ūkyje užaugintu ir paruoštu pašaru. Iš pieno ūkyje gaminami įvairių rūšių sūriai, o iš mėsos – įvairūs vytinti gaminiai bei pelėsinės saliami tipo dešros.

Ūkio mėsinėje ruošėme žaliavą ir gaminome itališkas tradicines šviežias dešreles, kurių gamybai naudojama jautiena ir kiauliena lygiomis dalimis, o pagardinamos pankolio sėklomis ir druska.

Didelį dėmesį skyrėme ir gilinomės į vytintų gaminių technologinius ypatumus, visus gamybos procesus atlikome pačios.

Didelį įspūdį paliko stažuotė mėsos perdirbimo įmonėje „Fattibene“, įsikūrusioje Bovino miestelyje. Šios įmonės patirtis siekia 650 metų. Tai šeimos verslas, kuris puoselėjamas jau setynių kartų. Įmonė sujungia ir derina tradicijas, patirtį su šiuolaikinėmis naujovėmis. Įmonėje naudojama moderni įranga, įrengtos naujoviškos energijos taupymo sistemos, leidžiančios puoselėti gamtą ir aplinką. Tipiniai  gaminiai yra aromatizuoti prieskoniais ir žolelėmis, nenaudojant jokių cheminių priedų.

Įmonėje gaminami įvairių rūšių vytinti mėsos gaminiai ir dešros. Labiausiai dižiuojasi išlaikę senąsias „Capocollo“  ir „Musciscka“ receptūras.

„Capocollo“  gaminama iš kiaulienos sprandinės, ilgai sūdoma druskos ir prieskonių mišinyje, vėliau brandinama vynuogių išspaudų sirupe, rūkoma migdolų lukštais ir vytinama 60 dienų.

Tipiškas Gargano ir Dauni kalnų produktas „Musciscka“ senovėje buvo gaminamas iš ėrienos ar ožkienos. Dabar „Musciscka“ gaminama iš kiaulienos nugarinės, supjaustytos išilgai juostelėmis, sūdomos su prieskoniais ir džiovinamos.

Laisvalaikį leidome taip pat turiningai. Susipažinome su Pietų Italijos architektūra, kultūra, buvo organizuota išvyka po Gargano regiono įžymiąsias vietas.

 

                                                                Profesijos mokytojos:
E. Guobienė, Ž.Žarskienė

Posted in Projektų naujienos.