Konditeris

1,5 metų- po 12 klasių,
3 metai- po 10 klasių, įgyjant vidurinį išsilavinimą, 

3 metai- specialiųjų ugdymo poreikių mokiniams (ne jaunesniems nei 16 metų). 

Konditeris atlieka pirminį produktų apdorojimą, ruošia žaliavas, maišo tešlą duonai ir konditerijos gaminiams (nerupią, mielinę, sluoksniuotą, plikytą, biskvitinę, trapią, meduolinę, baltyminę, riešutinę ir kt. tešlą), formuoja iš tešlos pusgaminius, paskui juos kepa ir apipavidalina, kepa duoną ir konditerijos gaminius. Konditeris ruošia, gamina kremus, sirupus, glajus ir įdarus. Jis ne tik ruošia ir kepa gaminius, bet ir juos puošia bei patiekia. Degustuodamas nustato gaminamų patiekalų kokybę, pašalina trūkumus. Naudojasi įvairiomis receptūromis, apskaičiuoja patiekalui pagaminti reikalingą produktų kiekį, nustato gaminių ir pusgaminių laikymo sąlygas ir terminus. Specialistas moka naudotis įmonės šaldymo ir kepimo įrengimais, maišymo įrengimais, svarstyklėmis, įvairia maisto ruošimo technologine įranga, patiekalų kokybės nustatymo prietaisais. Konditeris dirba viešojo maitinimo įstaigose, duonos ir jos gaminių kepimo ir konditerijos įmonėse.

PROFESINĖS PERSPEKTYVOS

Baigęs profesinę mokyklą specialistas gali dirbti konditeriu, kepėju duonos, pyrago, konditerijos gaminių įmonėse, akcinėse bendrovėse. Iniciatyvus specialistas gali steigti verslo įmonę ar dirbti individualiai. Profesinė kvalifikacija keliama darbo vietoje ir seminaruose. Turint vidurinį išsilavinimą, galima studijuoti aukštojoje mokykloje (baigus profesinę mokyklą ir stojant į aukštąsias mokyklas pridedami papildomi balai).

Posted in Profesijos.