Organizuota kulinarijos paveldo šventė „Bajoriška virtuvė“

Etnografinių regionų metams 2015 Etninės kultūros savaitės mokykloje organizuota kulinarijos paveldo šventė, vykusi 2015 m. spalio 28 dieną Viešbučių ir restoranų sektorinio praktinio mokymo centre (Poškos g. 23, Kaunas), skirta bajoriškajai virtuvei. Gausiai susirinkusiai auditorijai bajoriškosios virtuvės paslaptimis pasidalino kviestasis jotvingių bajoras – mitybos ir kulinarinio paveldo ekspertas, Lietuvos aristokratijos atstovas, didikų ir bajorų virtuvės žinovas Vincentas Sakas. Gerbiamas svečias pasidalino patirtimi apie kulinarinio paveldo svarbą Lietuvos regionų savitumui, apie tikrosios bajoriškosios virtuvės patiekalų istorijos vingius, apie tradicinių valgių išsaugojimą bei puoselėjimą atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje.

Mokymo centro profesijos mokytojos Irena Juočiūnienė ir Vilma Petrikonienė praktiškai integravo kulinarinį aristokratijos paveldą Kauno regione, t. y. mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako atkurtais receptais, laikantis didikų ir bajorų valgių ir gėrimų gamybos instrukcijų kartu su mokiniais ruošė išskirtinius patiekalus, o seminaro dalyviai degustavo senovės didikų valgius: vištienos vyniotinį su vištienos putėsiais ir džiovintais vaisiais, keptus burokėlius, rūkytą šoninę šokolade, morkų ir burokėlių traškučius, kiaulienos vyniotinį su lašinukais ir slyvomis, tirštą spanguolių kisielių, Rietavo kukorus, morkų putėsius, vakarienės valgį „Kūtė“.

Posted in Naujienos.