SEKTORINIAI PRAKTINIO MOKYMO CENTRAI – PERSPEKTYVAUS PROFESINIO RENGIMO KELYJE

Praėjo vos vieneri metai, kai iškilmingai buvo atidaryti „du viename“ :  du sektoriniai praktinio mokymo centrai  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre. Idėja, bendruomenės subrandinta prie apskrito stalo rengiant jau sujungtų dviejų Kauno profesinių mokyklų- Maisto pramonės mokyklos ir Prekybos ir verslo mokyklos- strateginį planą, Europos Sąjungos fondų pagalba virto realybe 2014 m. kovo pabaigoje. Maisto technologijų ir prekybos skyriuje (Taikos pr.133) įkurtas Mėsos, konditerijos ir duonos kepimo SPMC, o Viešbučių ir viešojo maitinimo skyriuje (D. Poškos g. 23)- Viešbučių ir restoranų SPMC. Šis praktinio mokymo centras-tai pavyzdys, kaip seną apleistą XIX amžiaus statybos pastatą galima paversti gyvybinga, modernia profesinio mokymo erdve, o ne  muziejumi, kaip įprasta didžiųjų miestų senamiesčiuose.

Abiejų SPM centrų įrengimui (pastatų rekonstrukcijai, naujai statybai, kapitaliniam remontui, įrangai ir inventoriui) panaudota 11,5 mln. Jau nutolo statybų rūpesčiai, sudėlioti visi taškai projekto finansiniuose dokumentuose.  Atėjo laikas pasvarstyti, įvertinti, ar įgyvendinami sektorinių praktinio mokymo centrų tikslai:

  • teikti pirminio ir tęstinio praktinio profesinio mokymo paslaugas;
  • gerinti besimokančių asmenų pasirengimą praktinei veiklai;
  • sudaryti sąlygas mokytojams ir dėstytojams nuolat tobulinti kvalifikaciją;
  • užtikrinti mokymo paslaugų kokybę ir prieinamumą.

Turime tvirtas laiko patikrintas nuostatas: buvome, esme ir būsime maistininkai, prekybininkai, maisto ruošimo ir aptarnavimo specialistai. Nesivaikome įmantrių, kartais tuščių ir apgaulingų profesinio mokymo programų pavadinimų. Šia prasme esame sveikai konservatyvūs, pragmatiški, net šiek tiek romantikai. Mylime duonos kvapą, puodų tarškesį, bendravimą su klientais.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre kasmet mokosi 1100-1200 mokinių, sektoriniuose praktinio mokymo centruose (integralioje ugdymo įstaigos dalyje) 2014-2015 m. m. mokosi  6 pirminio profesinio mokymo programų mokiniai: konditerio programos- 122, maisto pramonės darbuotojo (mėsos ir duonos-pyrago gaminių) programos- 102, padavėjo ir barmeno programos- 154, virėjo programos- 307 mokiniai, viešbučio darbuotojo-59. Tęstinio mokymo programose per metus mokosi apie 140 mokinių.

Sektoriniuose praktinio mokymo centruose dirba  52 profesijos mokytojai : ekspertai – 4, metodininkai- 14,  vyresnieji mokytojai- 25 , mokytojai – 16.

Pirminio ir tęstinio profesinio mokymo programose 60-70 proc. laiko skiriama praktiniam mokymui(si). Pagrindinis centro tikslas- užtikrinti, kad mokiniai, naudodamiesi naujausiomis technologijomis ir įranga, įgytų darbo rinkos poreikius atitinkančius praktinius gebėjimus.

Kiekvienos mokymo programos įgyvendinimui sektoriniuose praktinio mokymo centruose sudarytos puikios sąlygos.

Padavėjo ir barmeno programai    įrengtas mokomasis restoranas, kuriame mokiniai mokosi tiekti pusryčius viešbučio gyventojams, aptarnauti svečius pagal skirtingus meniu, rengti furšetus, aptarnauti konferencijų ir seminarų lankytojus. Mokiniai mokosi ruošti įvairių tipų kavas, kokteilius, kitus gėrimus.

Virėjo mokymo programai realizuoti įrengta mokomoji virtuvė, pirminio maisto ruošimo laboratorija, kur mokiniai mokosi pirminio maisto apdorojimo, šaltų, karštų patiekalų ir desertų ruošimo įvairioms progoms.

Viešbučio darbuotojo programos mokymui įrengti 7 trijų skirtingų standartų –penkių, keturių, trijų žvaigždučių- kambariai. Juose mokiniai mokosi tvarkyti kambarius, naudotis inventoriumi ,skirtu kambarių priežiūrai, buitinėmis  chemijos priemonėmis, susipažįsta su viešbučio rezervavimo sistema, turi puikią galimybę įgyti maisto gaminimo ir lankytojų aptarnavimo kambaryje  bei prie pusryčių  stalo kompetencijų sektorinio praktinio mokymo centro virtuvėje ir restorane.

Maisto pramonės darbuotojo programos mokiniai  sektorinio praktinio mokymo centro atnaujintoje mėsos perdirbimo laboratorijoje mokosi skerdenos išpjaustymo, mėsos sudalijimo, pusgaminių ir gaminių ruošimo.

Naujai pastatytoje konditerijos laboratorijoje konditerio programos mokiniai mokosi gaminti tortus, sausainius, pyragus, dirbti su šokoladu  ir gaminti įvairius specialių įrengimų reikalaujančius gaminius.

Duonos ir pyrago gaminių gamybos maisto pramonės darbuotojų programos mokiniai  mokosi  duonos kepimo paslapčių  laboratorijoje, kurioje pastatyta malkomis kūrenama duonos kepimo krosnis, šalia įrengtoje šakočių kepimo patalpoje mokosi kepti šakočius.

Kaip vienos sveikos rankos pirštai –verslo įmonės, su kuriomis sektoriniams praktinio mokymo centrams gyvybiškai būtina bendradarbiauti siekiant, kad profesinio mokymo sistema būtų efektyvi. Mūsų mokymo centro, kartu ir sektorinių praktinio mokymo centrų-partneriai-gerai žinomos įmonės: „Krekenavos agrofirma“, „Nematekas“, „Biovela“, restoranų ir viešbučių tinklas „Best Western“ , dalininkas UAB „LIUKS“ suteikiančios daug darbo vietų mokymo centro mokiniams. Įmonės džiaugiasi mūsų absolventais, kurie darbo vietoje iš pat pirmųjų dienų gerai žino, kaip dirbti, ką dirbti, nes puikių praktinių įgūdžių įgyja sektoriniuose praktinio mokymo centruose bei praktikos metu įmonėse.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras priklauso Kauno Prekybos, pramonės ir amatų rūmams, taip pat Lietuvos Respublikos viešbučių ir restoranų, Vyriausiųjų virėjų ir konditerių, mėsininkų, maisto pramonės  darbuotojų, Lietuvos Respublikos profesinio mokymo įstaigų bei  Europos turizmo ir viešbučių asociacijoms. Dalyvavimas asociacijų veiklose suteikia  mokytojams galimybių tobulinti profesines kompetencijas asociacijų rengiamuose naujų technologijų seminaruose, konkursuose. Įgytą patirtį mokytojai pritaiko sektorinių praktinio mokymo centrų laboratorijose, rengia naujas mokymo priemones.

Neįkainojama patirtis mokiniams ir mokytojams-dalyvavimas asociacijų rengiamuose profesinio meistriškumo konkursuose. Pavyzdžiui, virėjų programos mokinė  Deimantė Valinčiūtė šiais mokslo metais dalyvavo Europos viešbučių ir viešojo maitinimo mokyklų asociacijos ( AEHT) konkurse Serbijoje, laimėjo 2 savaičių mokymus Dockland Akademijoje Londone. Tarptautiniame mėsos perdirbimo konkurse Norvegijoje dalyvavo ir buvo puikiai įvertintas mūsų mokymo centro mokinys Marius Zakarevičius. 2014 m. spalio mėnesį Utenos regioniniame profesinio mokymo centre vykusiame tarptautiniame mėsos perdirbėjų konkurse mūsų mokymo centro mokiniai iškovojo I ir II –ąsias vietas.

Patys inicijuojame tarptautinius ir nacionalinius konkursus: 2014 m. kovo mėn.  sektoriniame praktinio mokymo centre organizavome nacionalinį jaunųjų konditerių konkursą, kuriame mūsų mokymo centro mokinė laimėjo I vietą. Puikiai pavyko organizuoti tarptautinį duonos ir pyrago kepėjo profesinio meistriškumo konkursą, kuriame II ir III vietas  laimėjo taip pat mūsų ugdytinės. 2015 m. nacionaliniame padavėjų konkurse LITEXPO parodoje STUDIJOS-2015  pirmąsias vietas iškovojo Viešbučių ir restoranų sektoriniame praktinio mokymo centre parengti mūsų mokiniai. II-ąja vieta džiaugiamės Kėdainių profesinio rengimo centre vykusiame nacionaliniame barmenų kokteilių ruošimo konkurse „MONIN“ apdovanojimui laimėti. Dideles viltis dedame į mokinius, besiruošiančius dalyvauti Europos turizmo ir viešbučių asociacijos rengiamame tarptautiniame konkurse Italijoje – Erikas Janerikas, Karolis Augulis, Dovilė Žereckovienė.

Profesines praktines kompetencijas mokiniai sėkmingai tobulina ir užsienio įmonėse bei organizacijose (Danijos, Švedijos, Suomijos, Italijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Prancūzijos, Vokietijos, Austrijos, Ispanijos, Čekijos, Portugalijos) pagal tarptautinius mokinių mainų projektus. 2014-2015 m. m. praktiką užsienyje atliko 66 mokiniai, kitais mokslo metais į mainų programas jau numatome išsiųsti virš 80 įvairių profesinio mokymo programų mokinių. Mokiniams tokios programos yra galimybė ne tik tobulinti profesines kompetencijas, bet ir pamatyti užsienio šalis, susipažinti su kita kultūra, papročiais, pagilinti užsienio kalbos žinias, įgyti pasitikėjimo savimi ir savarankiškumo.

Be abejo, ir į mūsų sektorinius praktinio mokymo centrus kasmet atvyksta užsienio šalių partnerių mokinių  iš mokytojų. Gerai jaučiasi profesijos mokytojai, galėdami priimti trumpalaikei profesinei praktikai užsienio profesijos mokytojus su mokiniais, nes mokymosi aplinkos atitinka Europos standartus.

Sektoriniuose praktinio mokymo centruose ugdoma ir sveika konkurencija tarp mokinių   profesinio meistriškumo  (konditerio, virėjo, padavėjo, viešbučio darbuotojo, duonos kepėjo) konkursuose. Tai sutelkia mokinius ir profesijos mokytojus apibendrinti įgytus  profesinius įgūdžius, išryškėja mokinių profesiniai gabumai, kūrybiškumas. Konkursų darbai pristatomi bendruomenei, tėvams. Tai palengvina ir atrankos į tarptautinius projektus komisijų darbą, nes labiausiai vertinami mokinių profesiniai praktiniai, darbo organizavimo įgūdžiai, užsienio kalbos komunikaciniai gebėjimai.

Kurdami sektorinių praktinio mokymo centrų vizijas, galvojome, kaip į modernias gamybos technologijas integruoti mūsų  tautos paveldo išsaugojimą. Neatsitiktinai Mėsos, konditerijos ir duonos kepimo  sektoriniame praktinio mokymo centre  garbioje vietoje buvo sumūryta bene vienintelė ir didžiausia  Lietuvos mokymo įstaigose senovinė duonos kepimo krosnis, šalia-šakočių kepimo įrenginys, sukurta unikali edukacinė aplinka, kurios centre- bendruomenės etnografinis kampelis.

Profesinio mokymo programose atsirado vietos tradiciniams mėsos, konditerijos, duonos kepimo gaminiams, kulinarijos paveldui. Niekada neišsižadėjome liaudies tradicijas puoselėjančių duonos pagerbimo švenčių, kasmet gyvos Užgavėnių, Kaziuko mugės, Kalėdų vakaronių bei kitos  šventės. 2014 m. lapkričio mėn. LR Švietimo ir mokslo ministerijos UPC  abiejuose sektoriniuose praktinio mokymo centruose surengė dviejų dienų seminarą Respublikos gimnazijų, progimnazijų, pagrindinių mokyklų mokytojams  „KULINARINIS PAVELDAS KAUNO REGIONE“  –  etninės kultūros puoselėjimo patirtimi. Tai buvo paskata 2015 m. kovo mėn. organizuoti kvalifikacijos kėlimo seminarą Kauno miesto bei aplinkinių rajonų etninės kultūros, lietuvių kalbos ir lit., etikos , technologijų mokytojams „Etninės kultūros programos įgyvendinimas pagrindinio ir vidurinio ugdymo programose“. Užsimezgė bendradarbiavimas su Kauno pedagogų kvalifikacijos kėlimo centru. 2015 m. spalio mėn. Viešbučių ir restoranų sektorinio praktinio mokymo centro profesijos mokytojai  ves  kvalifikacijos kėlimo seminarą technologijų mokytojams.

Taigi sektoriniai praktinio mokymo centrai tarnauja  ir mokytojų kompetencijų tobulinimui. Bandomuosius praktinius darbus SPMC atliko ir mokymus profesijos mokytojams vedė UAB „OVERLACK“, UAB „Kauno grūdai“, UAB „Leipurin“, UAB „Pardavimų automatai“, UAB „Strauja“, UAB „System Venbo“, UAB „Manjana“, kt.

Ar gali nejudėti akmuo tokiuose sektorinių praktinio mokymo centrų verpetuose? Didžiausia atsakomybė- profesijos mokytojams, kuriuos nauja, moderni, kompiuterizuota, automatizuota įranga, naujos gamybos technologijos kasdien verčia mokytis, tobulėti. Daugeliui teko save už apykaklės pakelti, ryžtantis dirbti naujose profesinio mokymo aplinkose. Profesijos mokytojai sėkmingai dalyvavo projekte Praktinio mokymo kompetencijų gerinimas“, įgijo naujų profesinių ir bendrųjų kompetencijų. Apie 80 proc. mokytojų parengtos teorinės medžiagos patalpinta virtualioje aplinkoje MOODLE, todėl profesinis mokymas tapo prieinamesnis, lankstesnis tiems mokiniams, kurie dirba pagal specialybę. Praktinius įgūdžius jie gali pasitikrinti  sektorinių praktinio mokymo centrų laboratorijose.

Sektoriniai praktinio mokymo centrai nuolat ieško sąsajų su Kauno kolegija, KTU, kitomis aukštosiomis mokyklomis. Puikus bendradarbiavimo rezultatas- Kauno kolegijos maisto gamybos technologijų katedros studentų ir mūsų mokinių bendri  praktiniai darbai tiek Kolegijos, tiek Mėsos, konditerijos ir duonos kepimo laboratorijose. Taip tiesiamas tiltas tarp skirtingų lygių mokymo įstaigų. Kasmet į Kauno kolegiją bei KTU maisto gamybos technologijas studijuoti ryžtasi  dalis mūsų mokymo centro mokinių; jie yra stipresnės motyvacijos, turi daugiau profesinių žinių ir įgūdžių nei gimnazijų absolventai.

Tačiau yra ir atvirkščiai: į konditerio, virėjo, viešbučio darbuotojo ar kitas profesinio mokymo programas kasmet stoja ne viena dešimtis baigusių kolegijas ar aukštąsias mokyklas. Suaugusiems, subrendusiems, motyvuotiems suaugusiems žmonėms sektoriniai praktinio mokymo centrai per trumpą- nuo kelių mėnesių  iki vienų, pusantrų mokslo metų –laikotarpį padeda įgyti patrauklią, praktišką, darbo rinkoje paklausią  profesiją. Šiais mokslo metais  aukštąjį mokslą baigusių mokinių mokosi  98.

Sektoriniuose praktinio mokymo centruose kasdien pilna jaunimo. Konditerijos, duonos kepimo, maisto ruošimo laboratorijose, viešbučių mokymo erdvėse profesijos mokytojai dažnai veda edukacines pamokėles.

Kauno bei aplinkinių rajonų progimnazijų, gimnazijų mokiniams: jie minko tešlą, formuoja duonelę, kartu kepa, ragauja, mokosi lankstyti servetėles, rankšluosčius, dengti stalus. Tikimės, kad ne vienas jų atvers duris, kai ateis laikas rinktis profesiją. Labai keičiasi ir mokinukus lydinčių mokytojų nuomonė apie profesinį  mokymą, nes daugelis dar gyvena senomis nuostatomis.

Mūsų mokymo centre mokosi ir pagrindinio ugdymo 9-10 klasės mokinių. Sektorinių praktinio mokymo centrų laboratorijose per technologijų pamokas  jie praktiškai susipažįsta su visomis mūsų mokymo centro profesinio mokymo programomis ; nebus sunku apsispręsti, kurią specialybę pasirinkti .

Sektoriniuose praktinio mokymo centruose ypač patogu mokymo centro gimnazistams. Mokyklinį technologijų egzaminą paprastai renkasi 95 proc. abiturientų, tad jiems įprastose  laboratorijose, restorane ar viešbučio kambariuose  atlieka egzamino praktinius darbus, pristato darbo aprašus. Sektoriniai praktinio mokymo centrai mokiniams tampa jaukia, įtampos nekeliančia erdve ir profesinio mokymo programų mokiniams, vertinant jų praktines kompetencijas baigiant mokymąsi. 2015 m. pavasarį į darbo rinką įsilies  apie 400 mūsų mokymo centro absolventų.

Akivaizdu, kad kokybiškas, lankstus profesinis rengimas sektoriniuose praktinio mokymo centruose didina profesinio mokymo patrauklumą, tenkina darbo rinkos poreikius.

Įsivertinę sektorinių praktinio mokymo centrų pusantrų metų veiklą, galime drąsiai teigti, kad iškeltus tikslus pasiekėme, startas tolimesnei veiklai geras.

 

 

Kauno maisto pramonės ir prekybos
mokymo centro direktorius Alvydas Pranas Grevas

Gimnazijos skyriaus vedėja Birutė Sveikatienė

 

 

 

Posted in Profesiniai renginiai, Verta paskaityti.