2014 m. lapkričio 17-24 d. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro profesijos mokytoja Dovilė Dilienė kartu su Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos profesijos mokytoja Danute Maksimovičiūte stažavosi Norvegijoje „Sandefjord videregående skole“ – profesinėje mokykloje pagal projektą „Verslumo ugdymas praktinio mokymo metu“ Nr. 2014-1-LT01-KA102-000344.

Šiuolaikiškas ir modernus Sandefjord profesinio mokymo centras yra vienas iš keturių didžiausių Norvegijos mokymo centrų, suteikiantis vidurinį ir profesinį išsilavinimą. Mokymo centre galima įgyti viešbučio darbuotojo, konditerio, virėjo, mėsininko specialybes.

Vos nusileidus lėktuvui, oro uoste mus pasitiko projektų vadovas Torgeir Overland ir palydėjo iki Sandefjord senamiestyje esančios jaukios nakvynės vietos. Gyvenome tikrame tradiciniame skandinaviškame bute, su nuostabia norvege šeimininke.

Su projektų vadovu pirmąją dieną aptarėme komandiruotės tikslus, planus ir lūkesčius, išgirdome ir Sandefjord miestelio istoriją. Kitomis dienomis lankėmės Sandefjord mokymo centre, Torgeir Overland supažindino su mokykla – stebėjome vedamas pamokas, bendravome su mokytojais – aptarėme Lietuvos ir Norvegijos mokyklų panašumus ir skirtumus, mokymo(si) ypatumus. Turėjome ir įdomų susitikimą su mokyklos rektoriumi Harald Moller ir profesinio mokymo studijų prorektoriumi John Erik Robertsen. Susitikimo metu ne tik buvome supažindinti su Norvegijos švietimo sistema, Sandefjord mokymo centro specialybėmis, bet ir diskutavome apie bendras tendencijas švietime, didžiausias profesinio mokymo galimybes ir problemas, aptarėme verslumo ugdymo būtinybę įvairių specialybių mokiniams.
Turėjome galimybę susipažinti ne tik su mokyklos mokytojais ir vadovais, bet ir su mokyklai produktus tiekiančios įmonės „Meum Frukt & Grønt“ atstovu – jis papasakojo apie įmonės veiklą ir bendradarbiavimą su mokymo centru, reikalavimus ne tik produktų kokybei, bet ir pristatymo laikui – aptarėme socialinių partnerių dalyvavimo mokyklos veikloje galimybes, lūkesčius absolventams.

Mokykloje ne tik stebėjome pamokas ir bendravome su mokytojais, bet aplankėme ir mokykloje veikiančią konditerijos parduotuvėlę, kurioje konditerijos specialybės mokiniai parduoda savo pačių pagamintus gaminius – ne tik paskaičiuoja prekių kainas, bendrauja su klientais, dirba su elektroniniu kasos aparatu, bet net ir priima užsakymus – tiek iš mokinių, tiek iš mokytojų. Dirbantys mokiniai pasakojo, kad populiariausias užsakymas – tortas. Taip pat apsilankėme ir mokinių mokomojoje bendrovėje, kurioje mokiniai ne tik patys gamina įvairius papuošalus, suvenyrus, bet ir apskaičiavę kainą, parduoda juos.

Laisvu laiku susipažinome su Sandefjord miestu, aplankėme įžymias vietas, muziejus. Teko pabuvoti ir vietinėje gyventojų kalėdinėje mugėje, kur miestiečiai pardavinėjo savo rankų darbo gaminius – sužavėjo jauki atmosfera, bendravimas. Nustebome, kiek daug verslumo galima atrasti paprastuose kasdieniniuose dalykuose – Kalėdinė mugė, marketinginiai kalėdiniai sprendimai parduotuvėse, įvairūs prekybos įrengimai.

Profesijos mokytoja Dovilė Dilienė