Birželio 17d. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre, JAV ambasada ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija pakvietė į meistriškumo seminarą: „Atraskite Ameriką per kulinarijos meną su virtuvės šefu ART SMITH“ – pasaulinio lygio kulinaru iš Čikagos (JAV). Jo metu virtuvės šefas, pristatė keturis patiekalus:

  • krevetes su kukurūzų kruopomis (polenta),
  • kiaulienos nugarinę su žolelių ir garstyčių plutele,
  • pasukose marinuotą keptą vištieną,
  • šokoladinį desertą (Bundino Pom – Chia)

Seminaro metu šefas ART SMITH pasidalino žiniomis apie amerikietiškos virtuvės ypatumus ir atsakė į seminaro dalyvių klausimus.

Norime pasidalinti pasukose marinuotos keptos vištienos receptūra, kuri ART SMITH teigimu yra sulaukusi didžiausio populiarumo Amerikoje.

Receptūra:

Sūrimas:

  • 3,78 litrai vandens,
  • 1 puodelis košerinės (rupios) druskos,
  • 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų,
  • 3 šakelės rozmarino,
  • 5 šakelės čiobrelio,
  • 4 skiltelės česnako,
  • 2 lauro lapai.

Pasukų marinatas:

  • 0,94 ltr pasukų,
  • 1 šaukštas aštraus padažo.

Paniruotė:

Kiaušinio plakinys:

  • 6 dideli kiaušiniai,
  • 1 šaukštas aštraus padažo,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai smulkinto juodojo pipiro.

Miltų mišinys:

  • 2 2/3 puodeliai visų reikmių miltų,
  • 2 2/3 puodeliai savaime kylančių miltų (I use White Lily flour),
  • 2 arbatiniai šaukšteliai česnako miltelių,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai svogūno miltelių,
  • 1 šaukštas druskos,
  • 3 šaukštai paprikos,
  • 1 arbatinis šaukštelis Kajeno pipirų,
  • 2 arbatiniai šaukšteliai džiovinto čiobrelio,

Rapsų aliejaus skrudinimui.

Gamybos būdas

Sūrimo paruošimas:

  • Vandenį su druską užkaitinti, sudėti juodąjį pipirą, rozmariną, čiobrelį, česnako skilteles ir lauro lapus.

Vištienos paruošimas:

  • Sudėti vištieną į sūrimą ir laikyti šaltai 12 valandų.
  • Išimti vištieną iš sūrimo ir įdėti į pasukas. Laikyti šaldytuve nuo 4 iki 6 valandų.
  • Į išplaktus kiaušinius sudėti aštrų padažą, druską ir pipirus.
  • Išimti vištieną iš pasukų, dėti į plakinį. Išimti po porą gabalėlių vištienos vienu metu ir nuvarvinus apvolioti miltų mišinyje. Nukratyti nereikalingus miltus.
  • Kepame vištieną 140 laipsnių Celsijaus temperatūroje, kol vidinė temperatūra pasiekia 80 laipsnių Celsijaus. Kai vištiena iškepusi, nudžioviname ant popieriaus.

Kiekviename seminare pasisemiama naujų žinių ir įtvirtinamos senosios. Tokią galimybę turėjo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Alvydas Pranas Grevas, praktinio mokymo vadovė Birutė Poderskienė, profesijos mokytojos: Aušra Vilemienė, Vilma Petrikonienė, Sonata Andriuškevičienė.

Sonata Andriuškevičienė

Žymos: